Συγκέντρωση βιβλίων για τη "Library4all"

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024, με αφορμή τη συγκέντρωση λογοτεχνικών βιβλίων από τους μαθητές ολόκληρου τού Β΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, είχαμε την χαρά να μας επισκεφθεί η κ. Ελένη Γερουλάνου, ιδρύτρια τής Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Library4all."

Στον όμορφο και ζεστό χώρο τής Βιβλιοθήκης τού Σχολείου μας η κ. Γερουλάνου μοιράστηκε με τους μαθητές τής Λέσχης Φιλαναγνωσίας και τής Ζώνης τού Εθελοντισμού τής Β΄ τάξης την αγάπη της για τα βιβλία και μίλησε για την ιδέα που την οδήγησε στη δημιουργία τής "Library4all". Στόχος της είναι η ανάπτυξη τής Φιλαναγνωσίας σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας μέσω τής υποστήριξης και τής ενίσχυσης σχολικών βιβλιοθηκών με βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Tα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της σχετικά με τα βιβλία και να συνειδητοποιήσουν ότι ένα βιβλίο ανοίγει κόσμους πιο όμορφους. Δεν είναι τυχαίο που ως σήμα τής "Library4all" επέλεξε το κολιμπρί [co+libricollaboration (συνεργασία) και libri (βιβλία)] ένα μικροσκοπικό πολύχρωμο πουλάκι που σύμφωνα με έναν μύθο, όταν έπιασε φωτιά ένα δάσος και όλα τα άλλα ζώα τράπηκαν σε φυγή, αυτό ήταν το μόνο που προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά μεταφέροντας όσο νερό μπορούσε με το μυτερό του ράμφος...

Στη συνέχεια μαθητές τής Λέσχης Ανάγνωσης πήραν από την κ. Γερουλάνου συνέντευξη και μαζί με τους εθελοντές μας φόρτωσαν τα βιβλία στο αυτοκίνητό της, για να τα ταξιδέψει και σε άλλα σχολεία. Φεύγοντας η κ. Γερουλάνου μας δώρισε ένα μικροσκοπικό βιβλιαράκι και ένα κολιμπρί από χειροποίητο χαρτόνι με σπόρους τού λουλουδιού "Μη με λησμόνει" μέσα, για να τους φυτεύσουμε και να μην λησμονήσουμε τον θησαυρό που κρύβουν στις σελίδες τους τα βιβλία...

Υπεύθυνες τής πρωτοβουλίας και τής διοργάνωσης ήταν η κ. Σοφία Γρατσία, φιλόλογος, Διευθύντρια τού Σχολείου μας και διδάσκουσα στη Λέσχη Φιλαναγνωσίας, και η κ. Σταματίνα Κουρή, φιλόλογος και διδάσκουσα στη Ζώνη τού Εθελοντισμού.

Σας ευχαριστούμε όλους, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς για την πολύτιμη συνεισφορά σας!

Επιμορφωτικό σεμινάριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στις Φυσικές Επιστήμες

Εκπαιδευτικοί τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν σεμινάριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με εφαρμογές στις Φυσικές Επιστήμες. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών ΔΔΕ Α΄ Αθήνας κ. Νικόλαος Παπαδημητρόπουλος, χημικός με μεταπτυχιακό στη Φυσικοχημεία από το ΕΚΠΑ, ο οποίος έχει εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή στο ΕΜΠ, στη σχολή Χημικών Μηχανικών, με  τίτλο «Ανάπτυξη και αξιοποίηση κατασκευών στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών». Είναι, επίσης, επιμορφωτής Β΄ επιπέδου στις ΤΠΕ.

Στο σεμινάριο ήταν παρόντες ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Πληροφορικής ΔΔΕ Α΄ Αθήνας κ. Παναγιώτης Μπεγέτης, καθώς και οι Συντονιστές των Αρσακείων Σχολείων κ. Άννα Τζώρτζη, Συντονίστρια Πληροφορικής, και Ιωάννης Πουλόπουλος, Συντονιστής Φυσικών Επιστημών.

Από το Β΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού παρακολούθησαν το σεμινάριο οι εκπαιδευτικοί κ. Βασιλάκη, Γεωργίου, Μεταλληνός, Φιλιππάκου,  Διακομανώλη, Καρατσιώλη, Καλλής, Καρποδίνη, ο κ. Χατζηορφανός, από το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης, καθώς και οι παρασκευάστριες των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού κ. Δεληγιάννη και Αθανασάκου.

 

Ημέρα μνήμης: 28η Οκτωβρίου 2024 

Η σχολική κοινότητα, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού τιμήσαμε εκείνους που πιστοί στο χρέος αγωνίστηκαν για την ελευθερία, ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό.

Στην αρχή τής εκδήλωσης για την επέτειο τής 28ης Οκτωβρίου παραδόθηκε από τη Διευθύντρια κ. Σ. Γρατσία η σημαία στη νέα σημαιοφόρο Σταυροπούλου Ιωάννα και στους παραστάτες Μπρόγιερ ΒιολέτταΜπουγά Μαρία-Αγάπη,Παπαθεοδώρου Μαρία-Φραντζέσκα,Πατάπη Γεωργία και Πούλο Γιώργο-Ματέο, με την ευχή να είναι το σύμβολο αυτό σημείο αναφοράς στη ζωή τους. Εν συνεχεία επιδόθηκαν τα αριστεία και τα βραβεία στους μαθητές μας.

Όλοι μας παρακολουθήσαμε μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα τα γεγονότα εκείνης τής περιόδου, όπως τα απέδωσαν οι μαθητές τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου στη θεατρική τους παράσταση. Τα τραγούδια από τη χορωδία συνέβαλαν στη μεταφορά μας στον τόπο και τον χρόνο των γεγονότων. Με την ίδια ψυχική φόρτιση μίλησε και η μαθήτρια τής Γ΄ Γυμνασίου Τζιτζινάκη Αικατερίνη, τιμώντας με τον λόγο της τον αγώνα των ηρώων τού 1940.