Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), το Β’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, που έχει επιλεγεί ως σχολείο για το πρόγραμμα «Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», οργάνωσε την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου εκδήλωση στο Θέατρο των Σχολείων με προσκεκλημένη την ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (FEMM) Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Την Ευρωβουλευτή προλόγισε η Διευθύντρια Νέλλη Παππά η οποία αναφέρθηκε στην επιλογή του Β’ Αρσακείου Λυκείου ως σχολείου για το πρόγραμμα «Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αλλά και στην επιλογή του σχολείου να ασχοληθεί εντατικά με τον θεματικό πυλώνα «Γυναίκα και Ε.Ε.» επ’ αφορμή και της 25ης Νοεμβρίου (Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών) και της 10ης Δεκεμβρίου (Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων). Η κ. Παππά μίλησε για το νόημα των δύο αυτών ημερών, για τη συμβολή της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στην εκπαίδευση και τη χειραφέτηση της γυναίκας, για την καμπάνια «Φώτισε τον κόσμο πορτοκαλί» και για το ψηφιακό ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσε η μαθητική κοινότητα του σχολείου από τις 20 έως τις 24 Νοεμβρίου και ανίχνευσε θέσεις και στάσεις των παιδιών απέναντι σε θέματα ισότητας.
Εν συνεχεία, η κ. Βόζεμπεργκ απηύθυνε χαιρετισμό από το βήμα μιλώντας για τις ανισότητες κατά των γυναικών και για την εμπειρία της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακολούθησε προβολή εκπαιδευτικού βίντεο υπό την επιμέλεια του φιλόλογου-ιστορικού Γιάννη Καργάκου με τους σημαντικούς σταθμούς του γυναικείου κινήματος και πλούσιο υλικό σε φωτογραφίες, εικόνες και αποσπάσματα από ταινίες.
Ακολούθως, οι κυρίες Βόζεμπεργκ και Παππά πήραν θέσεις επί της σκηνής και οι 12 μαθήτριες και μαθητές που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ως υποψήφιοι Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκαναν παρεμβάσεις επί θεμάτων που άπτονται του πυλώνα «Γυναίκες και Ε.Ε.» και συναφείς ερωτήσεις προς την κ. ευρωβουλευτή. Με την σειρά έγιναν οι εξής παρεμβάσεις:
- Έμφυλη βία κατά των γυναικών (Μαρία Νεφέλη Παπαδημητρίου, Β’ Λυκείου)
- Εμπορία γυναικών- trafficking (Ανδριανόπουλος Απόστολος, Β’ Λυκείου)
- Σεξουαλική παρενόχληση γυναικών - κίνημα MeΤoo (Παναγιώτης Καραμέρος, Β’ Λυκείου )
- Eμπορικός σεξισμός (Ίρις Φετζιάν, Γ’ Λυκείου)
- Σεξιστική ρητορική μίσους στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Μαρίλια Πετρή, Γ’ Λυκείου)
- Γυναίκες πρόσφυγες και θύματα πολέμου (Νικόλαος Χατζηκυριάκος, Α’ Λυκείου)
- Γυάλινες οροφές για τις γυναίκες (Γιώργος Χριστόφιλος , Α’ Λυκείου )
- Γυναικεία απασχόληση και επιχειρηματικότητα-χειραφέτηση (Παναγιώτης Μαυραγάνης, Β’ Λυκείου)
- 25η Νοεμβρίου (Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών) και 10η Δεκεμβρίου (Παγκόσμια μέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) (Μαίρη Γιάλβαλη, Β’ Λυκείου)
- Το όραμα για την εκπαίδευση των γυναικών (Μαρία Ποντικάκου, Β’ λυκείου )
- Η γυναίκα-δικηγόρος (Μαριάννα Κανελλάκη, Γ’ Λυκείου)
- Η Ελληνίδα του μέλλοντος (Μικαέλα Γιατρουδάκη, Γ’ λυκείου)
Η κυρία Βόζεμπεργκ απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, χρησιμοποιώντας την πείρα της από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και προσωπικά της βιώματα ως γυναίκα, ως μαχόμενη δικηγόρος, ως πολιτικός. Ενθάρρυνε τα παιδιά με ευγένεια και προσήνεια και επαίνεσε την προσπάθεια εκπαιδευτικών και μαθητών να αναδείξουν τόσο σημαντικά θέματα σε ένα τόσο σημαντικό σχολείο. Σε μία αποστροφή του λόγου της είπε συγκινημένη ότι αν είχε παιδιά θα ήθελε να ήταν σαν τα παιδιά που συνομίλησαν μαζί της και καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο μαθητών και εκλεκτών προσκεκλημένων που παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή όλη τη συζήτηση.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες από τη σχολική κοινότητα προς την ευρωβουλευτή, αλλά και με ευχαριστίες της ευρωβουλευτού προς τα παιδιά, προς το σχολείο και προς την Διευθύντρια.