Την Παρασκευή 24 Μαρτίου, πλήθος γονέων, μαθητών, αλλά και εκλεκτών προσκεκλημένων κατέκλυσε το Θέατρο των Αρσακείων Ψυχικού για να συνεορτάσει την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, την οποία ανέλαβε για τα Αρσάκεια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το Β’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού.
Ο εφετινός εορτασμός με επίκεντρο θεατρικό δρώμενο υπό τον τίτλο «Και αν πρέπει να πεθάνουμε για την Ελλάδα θεία είν’ η δάφνη» ήρθε ως επιστέγασμα τριετούς δραστηριοποίησης του σχολείου με αφετηρία τα 200χρονα από την Επανάσταση του ’21.
Στον εισαγωγικό της λόγο η Διευθύντρια του σχολείου Νέλλη Παππά μίλησε για τον εκπαιδευτικό πλούτο που, με αφετηρία τα 200χρονα της Ελληνικής Επαναστάσεως, αποτυπώθηκε σε ειδικό ιστολόγιο του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, αλλά και στο ιστολόγιο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με το οποίο το σχολείο συνήψε συμφωνία συνεργασίας το 2020. Ο πλούτος αυτός αξιοποιήθηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου για να προκύψουν το θεατρικό δρώμενο, τα μουσικά κομμάτια της χορωδίας, αλλά και οι παραδοσιακοί χοροί του τέλους. Η κ. Παππά καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και κυρίως τον Πρόεδρο της Φ.Ε. Γεώργιο Μπαμπινιώτη και την Ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας Véronique Bruez, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Ακολούθησε λόγος της φιλολόγου του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού Μαρίας Βενετή με τίτλο «Η Επανάσταση του 1821 και η σημασία της». Έχοντας επιλέξει πλούσιο υλικό από μουσικές και πίνακες και με τη βοήθεια πληθώρας διαφανειών, η κ. Βενετή αναφέρθηκε σε όλους εκείνους τους παράγοντες, εντός και εκτός ελληνόφωνου κόσμου, που οδήγησαν στον Σηκωμό, αλλά και στην τεράστια σημασία της Επαναστάσεως τόσο για τους Έλληνες όσο και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα.
Το θεατρικό δρώμενο που συνέγραψε η φιλόλογος Σπυριδούλα Φάρου και σκηνοθέτησε η θεατρολόγος Έλενα Κορρέ εντυπωσίασε με την πρωτοτυπία, τον απαιτητικό του λόγο, τα πλούσια μηνύματα. Διανθιζόταν από μουσικές τις οποίες επέλεξε και δίδαξε στην πολυμελή χορωδία η μουσικός Κωνσταντίνα Γύφτουλα. Στο τέλος, ήρθαν οι παραδοσιακοί χοροί τους οποίους δίδαξε σε μαθητές και μαθήτριες ο καθηγητής φυσικής αγωγής Μάκης Κάτσικας. Εντύπωση προκάλεσαν τα σκηνικά τα οποία αποτύπωναν παρισινό σαλόνι του 19ου αιώνα και τα οποία επιμελήθηκε ο εικαστικός Δημήτρης Παπουτσάκης, όπως και τα κοστούμια εποχής τα οποία το σχολείο δανείστηκε από το βεστιάριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Στο τέλος της γιορτής η Διευθύντρια ευχαρίστησε το κοινό, τους μαθητές και τις μαθήτριες, όλους τους συντελεστές εκπαιδευτικούς, αλλά και το εργατοτεχνικό προσωπικό για τη σημαντική προσπάθεια και για την άψογη συνεργασία.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος κ. Γ. Μπαμπινιώτης εξέφρασε άριστες εντυπώσεις για την απόδοση των μαθητών και την προσπάθεια της εκπαιδευτικής κοινότητας, μίλησε για τα μηνύματα της ημέρας, αλλά και για τις αρχές και αξίες που υπηρετούν και μέσω των εορτών τα Αρσάκεια Σχολεία.
Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε στην Ακόλουθο κ. Bruez για την παρουσία της εκ μέρους του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, για τα επαινετικά της σχόλια και τις αναρτήσεις της στο διαδίκτυο. Παρακαλούμε διαβάστε εδώ και την επιστολή του Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Nicolas Eybalin προς την Διευθύντρια Νέλλη Παππά.
Ευχαριστίες οφείλει το σχολείο και στον πατέρα τελειοφοίτου μαθήτριάς μας Δημήτρη Γιαλούρη (Symmetry Maritime Advisors) για την ευγενική του χορηγία.