Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Νοέμβριος 1940 – Γενάρης 1941: Ήττες των Ιταλών στα Ιωάννινα, Κορυτσά, Αργυρόκαστρο, Πόγραδετς, Αγίους Σαράντα, Χειμάρρα...

Στην Αλβανία ο πόλεμος είναι φρικαλέος και ο χειμώνας φοβερός. Οι Ιταλοί δεν είναι καλά ντυμένοι, αλλά οι Έλληνες είναι γυμνοί. Η βοήθεια που θα στείλουν οι Άγγλοι (180.000 ζεύγη άρβυλα, 300.000 κάλτσες, 200.000 κλινοσκεπάσματα, 39 καταδιωκτικά και 18 βομβαρδιστικά) δεν θα εμποδίσουν να μετριούνται σε χιλιάδες τα κρυοπαγήματα που παθαίνουν οι Έλληνες και τις ανυπέρβλητες δυσκολίες από την έλλειψη πολεμοφοδίων. Ο Αλέξανδρος Παπάγος που διοικεί τον ελληνικό στρατό συνεχίζει την επιθετική τακτική του, παρ’ όλες τις αντιξοότητες. Βιάζεται να ξεμπερδέψει με τους Ιταλούς γιατί η γερμανική απειλή μεγαλώνει. Οι Έλληνες με παμπάλαιο οπλισμό στο Αλβανικό μέτωπο σταμάτησαν την ιταλική προέλαση και ταπείνωσαν τον Μουσολίνι που λίγο πριν στην Φλωρεντία είχε διακηρύξει στον Χίτλερ: «Φύρερ θα βρίσκομαι στην Αθήνα σε 15 ημέρες». Η φασιστική υπερηφάνεια πήγε περίπατο από τη στιγμή που οι Ιταλοί στρατιώτες το έβαλαν στα πόδια στο Αργυρόκαστρο, στην Τρεμπεσίνα, στο Τεπελένι.

Εν τω μεταξύ συντριπτικές δυνάμεις από μέρους της Γερμανίας προωθούνται στην Ελλάδα: το 11ο, 14ο, 18ο, 30ο, 40ο σώματα στρατού, για να συντρίψουν τον «αδύνατο» ελληνικό στρατό που σταμάτησε την προέλαση των Ιταλών. Στις 24 Απριλίου η μικρή Ελλάδα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων παρά τον ηρωισμό των μαχητών της παραδίδεται στις υπέρτερες δυνάμεις του Άξονα. Η Βέρμαχτ επιτίθεται στη Γιουγκοσλαβία και στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι προδικασμένο. Η αντίσταση της Ελλάδας καθυστέρησε τους Γερμανούς να εισβάλουν στη Ρωσία με αποτέλεσμα να τους προλάβει ο ρωσικός χειμώνας πριν καταλάβουν τη Μόσχα και να αρχίσει στη συνέχεια η αντίστροφη πορεία που θα οδηγούσε στην ήττα της Γερμανίας.


Σοφία Ραπτάκη – Υποδιευθύντρια Β΄ Αρσακείου ΓΕΛ Ψυχικού

photo1
Στη φωτογραφία ο έφεδρος υπολοχαγός του ορειβατικού πυροβολικού που παρατηρεί τους Ιταλούς με διόπτρες, είναι ο Κωνσταντίνος Α. Σακελλαρίου και δίπλα του ένα από τα πυροβόλα του λόχου με στρατιώτες που υπηρετούσαν υπό τις διαταγές του. (Ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου του Ραϊμόν Καρτιέ, τόμος Α’, Σελ. 195, εκδόσεις Πάπυρος – Λαρούς)