Οι Τρεις Ιεράρχες, είναι οι τρεις επιφανείς άγιοι, πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας, προστάτες των γραμμάτων και της σπουδάζουσας νεολαίας. Η σοφία και η δράση τους έδωσε σ' αυτούς τον τίτλο των μεγίστων φωστήρων, που φωτίζουν την οικουμένη: «Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου θεότητος...».
Έδειξαν υποδειγματική προσήλωση στην χριστιανική πίστη και η ζωή τους ήταν γεμάτη από τους αγώνες τους γι' αυτήν. Τα συγγράμματά τους, αλλά και η διδασκαλία τους έδωσαν μεγάλη ώθηση στην χριστιανική παιδεία. Ήταν άριστοι γνώστες της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, φιλοσοφίας και ρητορικής και έθεσαν, έτσι, τις βάσεις για την διαμόρφωση της ελληνοχριστιανικής παιδείας και του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μέγας Βασίλειος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος – που συνδέονταν με παροιμιώδη φιλία - σπούδασαν στην Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγάλος ποιητής Κ.Π. Καβάφης εγκωμιάζει τον ποιητή Γρηγόριο τον θεολόγο γράφοντας σε ένα από τα πεζά του: «H χριστιανική ποίησις του Γρηγορίου του Nαζιανζηνού εθαυμάσθη υπό των λογίων πασών των εποχών, και εν τοις καθ’ ημάς χρόνοις συνεκρίθη προς την ποίησιν του Λαμαρτίνου.» (Ο Λαμαρτίνος ήταν περίφημος γάλλος ποιητής του 19ου αιώνα).
Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους βιοτή, η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνώρισε τους Τρείς Ιεράρχες ως αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά μέσα στον μήνα Ιανουάριο. Την 1η του μηνός ο Μέγας Βασίλειος, στις 25 Ιανουαρίου ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και στις 27 ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Η κοινή εορτή τους είναι στις 30 Ιανουαρίου και θεσπίστηκε τον 12ο αιώνα.
Παραμένουν αιώνια πρότυπα παιδείας και αγιότητας και η μνήμη τους γιορτάζεται πανηγυρικά εδώ και 17 αιώνες.
Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Καθηγητών
Φορητή εικόνα, των Τριών Ιεραρχών στον ομώνυμο ναό στη Στεμνίτσα Αρκαδίας (εικόνα)