Κλικ στην εικόνα |
Η λειτουργία του ελληνικού Γυμνασίου - Λυκείου είχε απαγορευτεί το 1964, όταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διένυαν μία ακόμη κρίση με αφορμή το Κυπριακό και οι τουρκικές Αρχές είχαν θέσει σε εφαρμογή το λεγόμενο «Εριτμέ Προγκραμί», δηλαδή το σχέδιο διάλυσης της ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας της Ίμβρου και της Τενέδου με κατάσχεση της αγροτικής γης, την ίδρυση ανοικτών αγροτικών φυλακών και την απαγόρευση της ελληνικής Παιδείας.
Το κτήριο του σχολείου στο χωριό Αγρίδια της Ίμβρου ανακαινίστηκε, ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων για την ακρίβεια, με τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, της Ομογένειας και κυρίως των συλλόγων των Ιμβρίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Στις 12 Οκτωβρίου 2015 ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και εγκαινίασε το νέο σχολικό συγκρότημα.
Η επαναλειτουργία του Λυκείου και Γυμνασίου ακολουθεί αυτή του Δημοτικού το 2013 και έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στην Ίμβρο μετά από 50 χρόνια σιωπής, αλλά συγχρόνως και άσβεστης ελπίδας.
Τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν χρήματα, προκειμένου να ενισχύσουν τα Ομογενειακά Σχολεία της Ίμβρου, τα οποία αντιμετωπίζουν ποικίλες ανάγκες.
Έτσι, και η Διευθύντρια του Α’ Λυκείου Ψυχικού κα Αμαλία Μαυροειδή και ο Σύλλογος των Διδασκόντων, μαθητές και μαθήτριες συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια, με την ελπίδα ότι θα συνεισφέρουν ό,τι περισσότερο, ώστε να συμβάλουν στη στερέωση και άνθιση της ελληνικής παιδείας στην Ίμβρο, στις μέρες μας.
Για να μη γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Ραούλ Φολερώ:
Είδα αυτό το όνειρο:
Ένας άνθρωπος παρουσιαζόταν στο κριτήριο του Κυρίου:
"Κοίταξε Θεέ μου", του έλεγε, "τήρησα τον νόμο σου, δεν έκανα τίποτα το αισχρό, κακό ή αντίθρησκο. Κύριε, τα χέρια μου είναι καθαρά".
"Ασφαλώς, ασφαλώς, του απαντά ο καλός Θεός...
Αλλά είναι άδεια".