Ημερολόγιο

Δεκέμβριος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 49 1 2 3 4 5 6 7
week 50 8 9 10 11 12 13 14
week 51 15 16 17 18 19 20 21
week 52 22 23 24 25 26 27 28
week 1 29 30 31

001
Το 2021, παρά την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του covid19, για μας τους Έλληνες σηματοδοτείται από την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ένα γεγονός μεγίστης σημασίας όχι μόνο για τον Ελληνισμό, αλλά για όλα τα έθνη, αφού η Ελληνική Επανάσταση ήταν το πρώτο επιτυχημένο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στον Παλαιό κόσμο της Ευρώπης.
Για εμάς, τους σημερινούς Έλληνες, που δεν μπορούμε παρά να ενδιαφερόμαστε για την Ιστορία της πατρίδας μας, η Επανάσταση του 1821 είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της μακραίωνης πορείας του ελληνικού έθνους, στο οποίο έχει πάντα ενδιαφέρον να επιστρέφουμε μέσα από τα δεκάδες βιβλία και τις μελέτες των ιστορικών, που φωτίζουν την Ιστορία, όχι μόνο ως γεγονότα, ονόματα και ημερομηνίες, αλλά και ως μια αλληλουχία στιγμών με νόημα που συγκρότησαν το παρελθόν μας και , σε μεγάλο βαθμό, επηρεάζουν το παρόν μας.
Η δράση των ηρώων (του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Παπαφλέσσα, του Κανάρη, του Μιαούλη, του Διάκου, του Ανδρούτσου, του Μακρυγιάννη και τόσων άλλων), η προσφορά της ναυτοσύνης ( με τους πλοιοκτήτες της Ύδρας, των Σπετσών και όχι μόνο να χαρίζουν περιουσίες ολόκληρες στον Αγώνα), η συμμετοχή σπουδαίων γυναικών όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους ,το παγκόσμιο κίνημα του Φιλελληνισμού, η καθοριστική συμβολή της Φιλικής Εταιρείας, δεν είναι απλώς ιστορίες που προκαλούν εύκολα εθνική ανάταση και ενισχύουν το εθνικό φρόνημα, είναι μια δεξαμενή γνώσης, που οφείλουμε να μελετάμε, γιατί η ιστορική μνήμη και η εθνική αυτογνωσία είναι τα εφόδιά μας για το μέλλον.

Ας είναι, λοιπόν, αυτή η επέτειος η αφορμή να σκύψουμε πάλι πάνω από την Ιστορία του έθνους μας. Είναι ένα πελώριο τοπίο αυτή η Ιστορία, ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσης από την οποία αντλούμε το υλικό για τον απαραίτητο αναστοχασμό για την Ελλάδα του σήμερα.
- Το σχολείο μας συμμετέχει στον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη του της Επανάστασης του 1821 με ποικίλες δράσεις και διαθεματικές δραστηριότητες για κάθε τμήμα ξεχωριστά, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Μέσα από ποικίλους εναλλακτικούς τρόπους επιδιώκεται να έρθει το παιδί σε επαφή με το παρελθόν και να δομήσει τις βασικές ιστορικές έννοιες. Οι δράσεις και τα θέματα είναι σχεδιασμένα έτσι, ώστε τα παιδιά να προσεγγίζουν την σπουδαιότητα του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα με προσιτό και κατάλληλο για την ηλικία τους τρόπο, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και οικοδομώντας βάσεις για το ιστορικό μας μέλλον:
Λογοτεχνικά βιβλία και δράσεις στη Βιβλιοθήκη, διαδικτυακές επισκέψεις, ξεναγήσεις και εφαρμογές, ερευνητικές εργασίες, δραματοποιημένες αφηγήσεις λογοτεχνικών κειμένων και ποιημάτων, τραγούδια, παραδοσιακοί χοροί, δημιουργία εικαστικών ψηφιακών ιστοριών και ex libris, συμμετοχή στη δημιουργία ψηφιακού παιχνιδιού είναι κάποια από τα θέματα και τις δράσεις που υλοποιούν οι μαθητές μας.
Ειδική μνεία αποσπά και η γνωριμία με τις προσωπικότητες της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, που όχι μόνο ήταν πρωτοπόροι στην Επανάσταση, αλλά θεμελίωσαν και την ίδρυσή ενός εκπαιδευτικού οργανισμού που έμελλε να αποτελέσει πυρήνα εκπαιδευτικής αναγέννησης της νεότερης Ελλάδας. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ιστορία των Αρσακείων Σχολείων, μια ιστορία που ήταν παράλληλη με την πορεία του νέου ελληνικού κράτους, συνέβαλε και συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη της εκπαίδευσης στη χώρα μας.