Ημερολόγιο

Δεκέμβριος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 49 1 2 3 4 5 6 7
week 50 8 9 10 11 12 13 14
week 51 15 16 17 18 19 20 21
week 52 22 23 24 25 26 27 28
week 1 29 30 31

Στις 15 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε και εφέτος ο καθιερωμένος εορτασμός τής 46ης επετείου από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς τής 21ης Απριλίου 1967. 

Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στο θέατρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης. 

Τον εορτασμό διοργάνωσαν οι μαθητές και οι δάσκαλοι τής Ε΄ τάξης τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης.

Η εφετινή γιορτή ήταν αφιερωμένη σε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και άνθρωπο, τον κ. Θόδωρο Παπαγιάννη
Ο Θόδωρος Παπαγιάννης, με την ιδιότητα τού γλύπτη και καθηγητή τής Σχολής Καλών Τεχνών, ανέλαβε την πρωτοβουλία να περιμαζέψει τα αποκαΐδια από τον εμπρησμό τής πρυτανείας τού Πολυτεχνείου το 1991 και με αυτά να δημιουργήσει ξύλινα αγάλματα, "Τα φαντάσματα", όπως τα ονόμασε ο ίδιος, τα οποία εξέθεσε στο προαύλιο τού Πολυτεχνείου, ως μια πράξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια που οδήγησαν σε τόσο εκτεταμένες καταστροφές ενός εμβληματικού κτηρίου με ιδιαίτερη συμβολική σημασία στην νεότερη ελληνική ιστορία.

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι τής Ε΄ τάξης μελέτησαν τη ζωή και το έργο τού Παπαγιάννη μέσα από το βιβλίο τής Έλσας Μυρογιάννη «Τα φαντάσματα τού Θόδωρου Παπαγιάννη», εμπνεύστηκαν από την καλλιτεχνική του έκφραση και θέλησαν να την αναπαραστήσουν στη γιορτή τους, όπου προσκάλεσαν και τον ίδιο τον γλύπτη. 

Η εορτή ήταν διαρθρωμένη σε τέσσερεις ενότητες:
Στην πρώτη τα παιδιά παρουσίασαν την ιστορία τού κτηρίου τού Πολυτεχνείου, η οποία συνδέεται και με τον ευεργέτη των Σχολείων μας Μιχαήλ Τοσίτσα, αφού ήταν αυτός που διέθεσε ένα μέρος τής περιουσίας του για την αποπεράτωση τού κτηρίου τού Πολυτεχνείου.

Στο δεύτερο μέρος τα παιδιά παρουσίασαν σκηνές από το ζοφερό κλίμα που επικρατούσε στην πατρίδα μας στην περίοδο τής δικτατορίας. 

Το τρίτο μέρος περιελάμβανε σκηνές από την εξέγερση των φοιτητών κατά τής χούντας.

Το τέταρτο, και τελευταίο μέρος, ήταν αφιερωμένο στην πρωτοβουλία τού Θόδωρου Παπαγιάννη να μαζέψει τα καμένα ξύλα από τον εμπρησμό τής Πρυτανείας το 1991, να τα κάνει αγάλματα και να τα εκθέσει στον χώρο τού Πολυτεχνείου.

Τη γιορτή πλαισίωσε με τραγούδια η χορωδία των μαθητών τής Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Μουσικής κ. Φανή Αβρανά.

Στο τέλος ο κ. Παπαγιάννης απηύθυνε θερμά λόγια προς τα παιδιά αλλά και τους γονείς που παρευρέθησαν στη γιορτή.

Με τη γιορτή αυτή  οι μαθητές συνέδεσαν τα παλαιότερα με τα νεότερα μηνύματα τού Πολυτεχνείου που δεν είναι άλλα από τον συνεχή αγώνα για την προάσπιση τής ελευθερίας και τής δημοκρατίας, αλλά και η  καταδίκη όλων εκείνων των πράξεων οι οποίες προσβάλλουν τον ηρωικό αγώνα των παιδιών εκείνης τής εποχής και σε τελική ανάλυση τον ίδιο τον άνθρωπο.

Πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθειά των μαθητών, εκτός από τους δασκάλους τους κ. Λώρα Ζαχοπούλου και Ανδρέα Κεφαλληνιάδη, που επιμελήθηκαν τα κείμενα, ήταν η θεατρολόγος κ. Αγγελική Ζάχου, που ανέλαβε να διδάξει τη σκηνοθεσία, η καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Άντα Ξηρίδου που  επιμελήθηκε τις προβολές, οι καθηγητές Καλλιτεχνικών κ. Εύη Λαπαναΐτη και Βαγγέλης Θεοδωρίδης, που ζωγράφισαν τα σκηνικά, καθώς και η Διευθύντρια κ. Κυριακή Βασιλάκη που είχε τον γενικό συντονισμό και την επίβλεψη τής γιορτής.