Ημερολόγιο

Νοέμβριος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 44 1 2
week 45 3 4 5 6 7 8 9
week 46 10 11 12 13 14 15 16
week 47 17 18 19 20 21 22 23
week 48 24 25 26 27 28 29 30

Η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του ρομαντικού ποιητή και επιφανούς φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, έχει καθιερωθεί με Προεδρικό Διάταγμα του 2008 ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Ο Λόρδος Βύρων υπήρξε υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 και από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον συμπατριώτη του Έλγιν. Θυσιάστηκε στο Μεσολόγγι υπέρ του Αγώνα των Ελλήνων, ενώ συνδύαζε τον φιλελληνισμό  με την υπεράσπιση πανανθρώπινων αξιών και με τον τίτλο του «πολίτη του κόσμου». Στο πρόσωπό του τιμούμε όλους όσοι ενσάρκωσαν το Φιλελληνικό Κίνημα, που αποτελεί ξεχωριστό και ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία του Αγώνα. Καθόλου τυχαία, ένας από τους κεντρικότερους δρόμους της πρωτεύουσας ονομάζεται σε ανάμνηση του Φιλελληνικού Κινήματος Οδός Φιλελλήνων, προσδίδοντας την οφειλόμενη τιμή σε εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία των Ελλήνων, μολονότι δεν γεννήθηκαν Έλληνες.

Ο Φιλελληνισμός, η συναισθηματική αλλά κυρίως έμπρακτη αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ υπέρ των αγωνιζόμενων Ελλήνων, προσέλαβε διάφορες μορφές. Βρήκε όμως στη Γαλλία την πληρέστερη, την ιδανική έκφραση κι αυτό για πολλούς λόγους: οι ιδέες της Ελληνικής Επανάστασης είχαν εκκολαφθεί, τραφεί και δυναμώσει από τις ίδιες πηγές του Διαφωτισμού που έδωσαν και τη Γαλλική Επανάσταση του 1789. Ενδεικτικά, με βάση τα στατιστικά της κυκλοφορίας του γαλλικού Τύπου το 1824, η κυκλοφορία φιλελληνικών εφημερίδων ποικίλου πολιτικού προσανατολισμού ξεπερνούσε το 80% του συνόλου του γαλλικού Τύπου. Τα φιλελληνικά θέματα βρήκαν πρωτοφανή απήχηση στους Γάλλους καλλιτέχνες. Έτσι, μεταξύ 1815 και 1848 εκτέθηκαν 150 πίνακες φιλελληνικής εμπνεύσεως στο Παρισινό Salon. Μεταξύ 1821 και 1830 κυκλοφόρησαν στη Γαλλία περί τις 80 παρτιτούρες με ελληνικά θέματα.  Στα κρίσιμα χρόνια μεταξύ 1821 και 1827 η ελληνική υπόθεση είχε συνεπάρει τη γαλλική κοινή γνώμη.

Και οι Έλληνες; Οι Έλληνες του Παρισιού φάνηκαν ιδιαίτερα δραστήριοι στην κινητοποίηση των κύκλων με τους οποίους συναναστρέφονταν στη Γαλλία σε σχέση με την ελληνική υπόθεση: Ζωσιμάδες, Αδαμάντιος Κοραής, Πίκολος, Ζαλώνης και πλείστοι άλλοι. Αλλά και παντού οι Έλληνες προστρέχουν στη γαλλική συνδρομή. Έτσι, η Μαντώ Μαυρογένους απευθύνει επιστολή στις κυρίες του Παρισιού, ζητώντας να ασκήσουν πίεση σε συζύγους, πατέρες, γιους, αδελφούς και γνωστούς υπέρ της ελληνικής υπόθεσης. Καταλήγει ότι «οι επευφημίες της αναγεννημένης Ελλάδος θα χαιρετήσουν τη Γαλλία, τη διαιτήτρια του κόσμου και τη χορηγό της ειρηνικής ελευθερίας των λαών».

Το Β’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, θέλοντας να τιμήσει τον Γαλλικό Φιλελληνισμό και τους διαχρονικούς ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, ειδικά εφέτος που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Επανάστασης (1821-2021), ετοιμάζει σειρά εκδηλώσεων που αγγίζουν διάφορες πτυχές του γαλλικού φιλελληνικού κινήματος, αλλά και τις ειδικότερες σχέσεις Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και Γαλλίας. Ο γενικός τίτλος των εκδηλώσεων είναι «Ελλάς-Γαλλία:(μακρά και διαρκής) συμμαχία (1821-2021)». Οι εκδηλώσεις βρίσκονται υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, με το οποίο το Β’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού έχει συνάψει Σύμβαση Συνεργασίας (Convention de Partenariat). Επιπλέον, τις αμέσως προσεχείς μέρες το Β’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού θα έχει έτοιμο για διαδικτυακή επίσκεψη ιστολόγιο (blog) όπου θα αναρτώνται οι διάφορες δραστηριότητες τις οποίες ετοιμάζουμε με τους μαθητές μας σχετικά με το γαλλικό φιλελληνικό κίνημα και τις σχέσεις Γαλλίας και Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Philhel 1

Βεντάλια με φιλελληνικό θέμα