Ημερολόγιο

Νοέμβριος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 44 1 2
week 45 3 4 5 6 7 8 9
week 46 10 11 12 13 14 15 16
week 47 17 18 19 20 21 22 23
week 48 24 25 26 27 28 29 30

«Ω περιπόθητη, αξιέραστη, που ζωογονείς τα πάντα, βασίλισσα των πάντων, άκουσέ με, ω μακάρια Υγεία, που φέρνεις την ευτυχία και είσαι η μητέρα όλων, διότι από σένα καταστρέφονται οι ασθένειες των ανθρώπων, και κάθε σπίτι ευημερεί γεμάτο χαρά χάρη σε σένα, και οι τέχνες ακμάζουν, και σε ποθεί ο κόσμος, ω βασίλισσα, και μόνον ο Άδης σε μισεί, ο πάντοτε θανατηφόρος. Είσαι πάντα γεμάτη ζωντάνια, πολυπόθητη, ανακούφιση για τους θνητούς, διότι χωρίς εσένα όλα είναι ανώφελα στους ανθρώπους· διότι ούτε ο Πλούτος, που μας δίνει τα αγαθά, είναι γλυκός στα συμπόσια, ούτε ο άνδρας, που μόχθησε πολύ, καταφέρνει να γεράσει χωρίς εσένα· διότι μόνη εσύ κυριαρχείς στα πάντα, και βασιλεύεις σε όλους. Αλλά, ω θεά, έλα στους μύστες πάντοτε βοηθός, και σώζε μας από την κακοτυχία των φοβερών ασθενειών».
Με αυτόν τον Ορφικό Ύμνο στην θεά που οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν Υγίεια, τιμούμε την Ημέρα Υγείας. Η ημερομηνία προέκυψε, επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948. Οι αρμοδιότητες του Π.Ο.Υ. περιλαμβάνουν γενικά την υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, την παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, τον συντονισμό της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Μέσα από τον εορτασμό της Παγκόσμιας μέρας υγείας αναδεικνύονται κάθε φορά θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα σε σχέση με την υγεία και τιμώνται τα μέλη του συστήματος υγείας. Είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των ανθρώπων γύρω από τέτοια θέματα. Για το έτος 2021 το θέμα που έχει οριστεί από τον Π.Ο.Υ. είναι: «Φτιάχνοντας έναν δικαιότερο, υγιέστερο κόσμο» (με αφορμή τις ανισότητες που προέκυψαν στην πανδημία του κορωνοϊού).
Περισσότερο από ποτέ συνειδητοποιήσαμε μετά από έναν χρόνο πανδημίας πόσο απαραίτητο και καθόλου αυτονόητο είναι το αγαθό της υγείας, σε βαθμό που έχει ήδη αρχίσει να ακούγεται μαζί με τις πολλές ευχές περί υγείας που έχουμε στα ελληνικά και η ευχή «Καλή ανοσία».

 001

Μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Υγείας (3ος αι π.Χ.), Αρχαιολογικό Μουσείο Κω.