Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2025
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 1 1 2 3 4
week 2 5 6 7 8 9 10 11
week 3 12 13 14 15 16 17 18
week 4 19 20 21 22 23 24 25
week 5 26 27 28 29 30 31

Το σχολικό έτος 2023-2024 το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο eTwinning "Exploring AI in the classroom" (στα ελληνικά: «Εξερευνώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη στην τάξη»).


Σήμερα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούν. Οι μηχανές αναζήτησης, έξυπνοι βοηθοί, chatbots, μεταφραστικά προγράμματα, εφαρμογές πλοήγησης, διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια και πολλές άλλες εφαρμογές χρησιμοποιούν συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, τα οποία εξαρτώνται από δεδομένα που συλλέγονται σε διάφορες μορφές (π.χ. ήχος, εικόνες, κείμενα, αναρτήσεις, κλικ) και όλα αυτά συνθέτουν τα ψηφιακά μας ίχνη. Τα επαγγέλματα του μέλλοντος θα απαιτούν όλο και περισσότερο γνώση σχετικά με το πώς να χρησιμοποιήσουν και να συνεργαστούν με την ΤΝ ως εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων. Καθώς τα συστήματα ΤΝ συνεχίζουν να εξελίσσονται και η χρήση δεδομένων αυξάνεται, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναπτύξουμε μια καλύτερη κατανόηση της επίδρασής τους στον κόσμο γύρω μας. Οι μαθητές και οι δάσκαλοι πρέπει να χτίσουν μια στέρεα γνώση αναφορικά με την αξιοποίηση της ΤΝ και της χρήσης δεδομένων και να κατανοήσουν τις επιπτώσεις, τις εφαρμογές και τις μεθόδους δημιουργίας πίσω από την ΤΝ, προκειμένου να είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν θετικά, κριτικά και ηθικά με την ΤΝ και να τη χρησιμοποιούν σωστά.
Σκοπός του έργου eTwinning "Exploring AI in the classroom" είναι να προωθήσει τη γνώση, τις δεξιότητες και τις στάσεις σχετικά με την ορθή χρήση της ΤΝ και να ανταλλάξει καλές εκπαιδευτικές πρακτικές στην εκπαίδευση STEAM, προετοιμάζοντας τη νέα γενιά μαθητών, εκπαιδευτικών, σημερινών και αυριανών πολιτών εξοικειωμένων με την ΤΝ.
Οι μαθητές θα εξερευνήσουν τα συστήματα ΤΝ, θα εργαστούν σε συνεργατικά έργα με συμμαθητές από άλλες χώρες, θα αναπτύξουν υπολογιστική σκέψη και στρατηγικές για την επίλυση προβλημάτων και θα δημιουργήσουν τα δικά τους ψηφιακά τεχνουργήματα.


Οι μαθητές, μέσα από διάφορες δραστηριότητες, θα πειραματιστούν με σύγχρονα περιβάλλοντα ΤΝ και θα συνεργαστούν με τους μαθητές από τα σχολεία-εταίρους για την εξεύρεση λύσεων σε πραγματικά προβλήματα με τη χρήση τής τεχνολογίας και θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα. Οι μαθητές θα κατανοήσουν τον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο και να αναπτύξουν υπολογιστική σκέψη και τις απαραίτητες δεξιότητες 4Cs (Communication, Collaboration, Critical thinking, Creativity) για τους πολίτες του 21ου αιώνα. Μαθαίνοντας και αναλογιζόμενοι τις προκλήσεις, τις δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους της τεχνολογίας καθώς και κανόνες για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου οι μαθητές θα επεξεργαστούν νέες ιδέες για το πώς η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το κοινό καλό και την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων. Μέσα από αυτήν τη δημιουργική σύμπραξη, απώτερο στόχο τού έργου αποτελεί, παράλληλα με την καλλιέργεια των υπολογιστικών δεξιοτήτων και τής υπολογιστικής σκέψης, η ανάδειξη τής σημασίας τής συνεργασίας των λαών, τής ανάπτυξης τής επικοινωνίας και τής συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών από διαφορετικά σχολεία.
Το έργο eTwinning "Exploring AI in the classroom" ίδρυσε και συντονίζει η εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Ρομποτικής και Φυσικών Επιστημών δρ Κατερίνα Γλέζου. Συνιδρυτής του έργου είναι ο δρ Αλέξανδρος Κοφτερός, εκπαιδευτικός Πληροφορικής στο Δημοτικό Σχολείο Δασούπολης της Λευκωσίας στην Κύπρο.
Στο έργο συμμετέχουν οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού στο πλαίσιο της Ζώνης Τεχνών και Επιστημών "Τεχνητή νοημοσύνη στο σύγχρονο σχολείο" με υπεύθυνη καθηγήτρια τη δρ Κατερίνα Γλέζου και θα συνεργαστούν με μαθητές και εκπαιδευτικούς 16 σχολείων από Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Γεωργία, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τουρκία. Μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων σημειώνεται ότι συμμετέχει και το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαίρη Μαρίν καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο έργο, τις δραστηριότητες και τα έργα των μαθητών μπορείτε να αναζητήσετε εδώ:
Exploring AI in the classroom
Exploring AI in the classroom - TwinSpace 


Λίγα λόγια για το eTwinning

Το eTwinning (https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning) αποτελεί την κοινότητα των σχολείων τής Ευρώπης. Είναι μια ευρωπαϊκή δράση μέσω τής οποίας σχολεία, από διαφορετικές ευρωπαϊκές και φίλες χώρες, συνεργάζονται αξιοποιώντας εργαλεία Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες και αποτελεί, ουσιαστικά, την κοινότητα των σχολείων τής Ευρώπης.