Αρσάκεια Ιωαννίνων

Το Ίδρυμα τής Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία οργανώνει από το 1996 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας - Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή», που έχει ως στόχο την ενίσχυση των μαθητών και μαθητριών στην κοινωνική συμμετοχή μέσω τού διαλόγου.

Ακολουθούν οι εντυπώσεις τής μαθήτριας Μαρίας Μακρυλάκη, η οποία εκπροσώπησε στη σύνοδο το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού:

"Η φετινή Σύνοδος τής Βουλής των Εφήβων, στην οποία έλαβα μέρος εκπροσωπώντας το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το διάστημα 1-4 Ιουλίου 2024, και είχε ως θέμα: «Το + που διαμορφώνει τον δημοκρατικό κόσμο # Συμμετέχουμε # Συνδιαλεγόμαστε # Συμπράττουμε».

Οι συμμετέχοντες χωριστήκαμε σε 6 ομάδες εργασίας. H Γ΄ ομάδα, τής οποίας ήμουν μέλος, είχε ως αντικείμενο ανάλυσης: «Συμπράττουμε, Συμμετέχουμε και Συνδιαλεγόμαστε όσον αφορά στο περιβάλλον». Κατά τη διάρκεια των εργασιών ήρθαμε σε επαφή και με αρμόδιους υπουργούς οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις μας και μας έδωσαν κατευθύνσεις. Τα πορίσματα των εργασιών κάθε ομάδας παρουσιάστηκαν την τελευταία ημέρα σε ειδική συνεδρίαση στην Αίθουσα τής Ολομέλειας τής Βουλής των Ελλήνων, υπό την Προεδρία τού κ. Κ. Τασούλα, Προέδρου τής Βουλής.

Αξιοσημείωτο τής ομιλίας τού Προέδρου τής Βουλής υπήρξε η κατάθεση πρότασης να καθιερωθεί διαδικασία λογοδοσίας των αρμόδιων υπουργών ενώπιον των συμμετεχόντων τής επόμενης κάθε φορά Συνόδου τής Βουλής των Εφήβων αναφορικά με τον βαθμό εφαρμογής των κατατεθεισών στην προηγούμενη σύνοδο προτάσεων.

Η εμπειρία που βίωσα ήταν πραγματικά μοναδική, διότι είχα την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσω σε βάθος τη λειτουργία τού Ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και να διευρύνω τις γνώσεις μου αναφορικά με το ζήτημα τής προστασίας τού περιβάλλοντος. Εξίσου σημαντική υπήρξε, επίσης, η δυνατότητα γνωριμίας και συνεργασίας με συνομηλίκους μου από σχολεία όλης τής Ελλάδας, με αρκετούς από τους οποίους διατηρήσαμε επικοινωνία και οργανώσαμε συναντήσεις και μετά τη λήξη του εκπαιδευτικού προγράμματος."