Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Α΄ και Β΄ τάξης τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, στον φιλόξενο, και υψηλής αισθητικής, χώρο τού Μουσείου Μπενάκη, στο κέντρο τής Αθήνας, το βραβευμένο δημιουργικό ντοκιμαντέρ ισλανδικής παραγωγής «Raise the Bar».

Μέσα από την ιστορία μιας ομάδας μπάσκετ κοριτσιών, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν μια αφήγηση που έθιξε θέματα κρίσιμα, όπως αυτό τής αυτοπεποίθησης, τού αυτοσεβασμού και τού σεβασμού, τής ισχυροποίησης απέναντι στο άγχος, τον φόβο και τη λεκτική ή ψυχολογική βία, τη διεκδίκηση τής δίκαιης αντιμετώπισης, την πάλη τής προσωπικής εξέλιξης και το όραμα τής αλλαγής τού κόσμου. Μια αφήγηση που ζητά από τους μαθητές και τις μαθήτριες να δώσουν οι ίδιοι απάντηση στο ερώτημα αν η πάλη τής ζωής και τής αξιοπρέπειας είναι ικανή να αλλάξει τον κόσμο.

Την παρακολούθηση τής ταινίας πλαισίωσε συζήτηση σχετικά με το αφηγηματικό είδος τού δημιουργικού ντοκιμαντέρ και τα μηνύματα τής ταινίας, εστιάζοντας στην κριτική και συναισθηματική ανταπόκριση των μαθητών και μαθητριών. Η δράση αυτή εντάσσεται στις ευρύτερες δράσεις τού Σχολείου μας για ψυχική ενδυνάμωση των μαθητών και μαθητριών, τόνωση τής ενσυναίσθησης και καλλιέργεια τού σεβασμού, ως αντίδοτων στη βία, φανερή ή συγκεκαλυμμένη. Ακολούθησε βόλτα αφιερωμένη στο έθιμο τής Τσικνοπέμπτης.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν η Διευθύντρια κ. Μ. Δουζίνα και οι καθηγητές κ. Χ. Αλεβίζου, Π. Χρήστου, Μ. Βόγια και Μ. Γραμματικού.