Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στις 25 Οκτωβρίου 2022 μαθητές τής Α΄ και Β΄ τάξης τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού έγιναν μάρτυρες ενός μοναδικού αστρονομικού γεγονότος, μιας μερικής έκλειψης Ήλιου.

Από νωρίς τα βλέμματα των μαθητών μαγνήτιζε η ιδιοκατασκευή με το φορητό τηλεσκόπιο που είχε στηθεί στον προαύλειο χώρο τού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού.

Το φαινόμενο άρχισε στις 12:36 με τους μαθητές να παίρνουν οδηγίες από την υπεύθυνη τού μουσείου κ. Φανή Τριπολιτσιώτου για την ασφαλή παρατήρηση τής ηλιακής φωτόσφαιρας με τη βοήθεια προστατευτικών γυαλιών με φίλτρα Baader.

Για τις επόμενες δύο ώρες ο καθηγητής Φυσικής κ. Βύρωνας Χαμηλοθώρης ενημέρωνε τους μαθητές για την εξέλιξη τού φαινομένου και, παράλληλα, έδινε πληροφορίες για την ηλιακή φυσική, τη φύση τού φωτός και τη γεωμετρία τού ηλιακού συστήματος, κάνοντας αναφορές στην ιστορία και στη μυθολογία των εκλείψεων, καθώς και στον τρόπο που η επιστημονική εγγραμματοσύνη μπορεί να αντιμετωπίσει τις φοβίες και την άγνοια των ενεργών πολιτών μιας κοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους μαθητές τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού είχαν παρακολουθήσει, στην αντίστοιχη εκδήλωση τού Σχολείου, την προηγούμενη έκλειψη τού 2015 ως μαθητές τού δημοτικού και ανανέωσαν ενθουσιασμένοι το ραντεβού τους για την επόμενη το 2027 ως πτυχιούχοι πλέον...