Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού, με πρωτοβουλία τής Διευθύντριας τού Σχολείου κ.Μαρίας Θεοδωρέλου, επισκέφθηκαν τον Άρειο Πάγο.

Στο πλαίσιο τής επιμορφωτικής επίσκεψης οι μαθητές, αφού παρακολούθησαν μια σειρά από δίκες, έγιναν δεκτοί στο γραφείο τής Προέδρου Εισαγγελέων Αρείου Πάγου.

Εκεί είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο τού Αρείου Πάγου, την Πρόεδρο των Εισαγγελέων, καθώς και με άλλους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. 

Μετά το πέρας τής συνάντησης, οι μαθητές εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους, καθώς και την επιθυμία τους να επαναληφθούν τέτοιες πρωτοβουλίες και την επόμενη σχολική χρονιά.

Τους μαθητές συνόδευσε η Διευθύντρια κ. Μαρία Θεοδωρέλου, ο Συντονιστής των φιλολόγων κ. Ι. Χριστόπουλος, και η καθηγήτρια κ. Δ. Πορτάρη. 

Ακολουθούν οι εντυπώσεις μαθήτριας από την επιμορφωτική επίσκεψη:

"Επίσκεψη τού Αρσακείου Κλασικού Λυκείου στο Θέμιδος Μέλαθρον (Άρειος Πάγος)
"Εν δε δικαιοσύνη συλλήβδην πάσα αρετή εστί" (Αριστοτέλης)
Η δικαιοσύνη σύμφωνα με τον φιλόσοφο Αριστοτέλη αποτελεί την ύψιστη αρετή. Οι άνθρωποι οφείλουν να αναδεικνύουν τις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδεώδη στα σημερινά δικαστήρια που υπηρετούν τη δικαιοσύνη.
Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 επισκεφθήκαμε τον Άρειο Πάγο, το ανώτατο ποινικό και πολιτικό δικαστήριο τής χώρας μας.
Αρχικά παρακολουθήσαμε ένα μέρος τής διαδικασίας μιας δίκης.
Στη συνέχεια, είχαμε μια συνάντηση με την Εισαγγελέα τού Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου.
Ήταν πραγματικά συγκινητικό ότι μας μίλησε για τη δικαιοσύνη και τον κλάδο των δικαστικών λειτουργών σαν μητέρα μας, γεμάτη γλυκύτητα και αγάπη. Όπως μιλούσε για τις ομορφιές αλλά και τις ασχήμιες τού λειτουργήματός της φαινόταν ότι το υπηρετεί με σεβασμό, πειθαρχία αλλά και δυναμισμό.
Επίσης, είχαμε την τιμή να μας μιλήσει ο Πρόεδρος τού Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πέππας αλλά και ένας αστυνομικός. Το εντυπωσιακό σε αυτή τη συνάντηση ήταν ότι δεν είχε τίποτα το τυπικό. Σιγά σιγά μαζεύονταν και άλλοι άνθρωποι που εργάζονταν εκεί, εισαγγελείς και αστυνομικοί. Η ζεστασιά με την οποίας μας περιέβαλαν αυτοί οι άνθρωποι και η φιλικής τους συμπεριφορά δεν παρέπεμπε σε διάλεξη αλλά σε συζήτηση μιας συντροφιάς δύο γενεών που, όπως είπε η κ. Δημητρίου, "η μία μαθαίνει από την άλλη".
Πραγματικά χάρηκα που είδα στα πρόσωπα των ανθρώπων αυτών την αγάπη και κυρίως την ανθρωπιά. Γιατί ο ψυχικός αυτός πλούτος αντανακλάται στο έργο τους, στην απονομή δικαιοσύνης που στις μέρες μας δυσλειτουργεί. Ήταν ένα μεγάλο μάθημα για εμάς, τη νέα γενιά, μια ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους φωτισμένους και να αποκτήσουμε αληθινά πρότυπα.
Πολλά θα πρέπει να μας μείνουν από αυτή την ξεχωριστή επίσκεψη. Για μένα όμως το σημαντικότερο ήταν μία φράση τού κ. Πέππα: "Είστε η νέα γενιά. Μη φοβάστε τις δυσκολίες που έρχονται. Παλέψτε για να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα!".

Αποστολάρα Γλυκερία (τμήμα Β΄2)