Το θέμα στόχευε στη διερεύνηση ποικίλων αιτίων και προβλημάτων που οδηγούν σε διαχωρισμούς και συχνά στην περιθωριοποίηση των ανθρώπων. Οι μαθητές, χωρισμένοι σε δεκαπέντε ομάδες, συζήτησαν για το προσφυγικό ζήτημα, για τον εκφοβισμό, για τις φυλετικές διακρίσεις, για διακρίσεις κατά των γυναικών και ειδικών ομάδων τής κοινωνίας, όπως αποφυλακισθέντων, αναπήρων κ.λπ. Ακολούθως συνέταξαν δεκαπέντε πορίσματα, τα οποία ψηφίστηκαν στην ολομέλεια τής 17ης Φεβρουαρίου 2017. Τα ψηφίσματα είχαν κοινό σημείο αναφοράς και αίτημα την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των πολιτών, ενώ προέβαλλαν και τον ουσιαστικό ρόλο τής εκπαίδευσης για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων.
Το Συμπόσιο ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς τής Προέδρου τής Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Αικ. Τζιτζικώστα και τού Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Ζουράρι.
Ακολούθησε η παρουσίαση των πολιτιστικών προγραμμάτων των σχολείων.
Το Αρσάκειο συμμετείχε με ένα πρωτότυπο χορευτικό, συνοδευόμενο από βίντεο, το οποίο επιμελήθηκε ο μαθητής τής Α΄ τάξης Νίκος Σαραντόπουλος. Σκοπός των μαθητών τού Σχολείου, μέσα από αυτή την καλλιτεχνική σύνθεση που συνδύαζε μουσική, χορό και τεχνολογία, ήταν η έκφραση τής πίστης τους ότι ακόμη και τα μικρά πράγματα μπορούν να ενώσουν τους ανθρώπους. Έτσι ενέταξαν στην ίδια πρωτότυπη μουσική δημιουργία τον τρόπο έκφρασης και τον χορό πολλών ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες, αποσπώντας τα θετικά σχόλια των θεατών.
Τα πολιτιστικά προγράμματα και η ολομέλεια τής δεύτερης ημέρας έλαβαν χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, στον χώρο τού οποίου φιλοξενήθηκε και η εικαστική έκθεση τού Συμποσίου. Το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο συμμετείχε με τρία έργα ζωγραφικής φιλοτεχνημένα από τις μαθήτριες Αντωνοπούλου Μαρία-Χριστίνα (Β΄ τάξη), Αμπελακιώτη Ελένη-Θεοφανία και Παπαπέτρου Αναστασία (Α΄ τάξη).
Την ομάδα UNESCO τού Κλασικού Λυκείου στελέχωναν οι εξής μαθητές: Λαδιά Αργυρώ, Μενάγια Ευαγγελία, Μουλά Μαρία-Ιωάννα, Ρουπίνα Παναγιώτα, Σαραντόπουλος Νικόλαος-Αλέξανδρος, Τσιπλαντώνη Καλλιόπη (Α΄ τάξη), Αδαμοπούλου Παναγιούλα, Βερβεσός Κωνσταντίνος (πρόεδρος Επιτροπής), Μαγκλάρα Αθανασία (γραμματέας Επιτροπής) και Τούτουζα Ελένη (Β΄ τάξη).
Το πρόγραμμα ανέλαβε και προετοίμασε η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Ειρήνη Αντωνίου με τη συνεργασία των καθηγητών τού Σχολείου κ. Έλενας Κορρέ, Παντελεήμονος Χρήστου και Χριστίνας Αλεβίζου.
Για άλλη μια φορά δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν σε μια διοργάνωση με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανθρωπιστικές αξίες. Συνεργάστηκαν και οραματίστηκαν ένα κόσμο που τα μέλη του, οι πολίτες του, βιώνοντας την αξία τής συνύπαρξης, οφείλουν, αλλά κυρίως μπορούν, να συμπορευθούν προς ένα μέλλον θεμελιωμένο πάνω στις αρχές τού αλληλοσεβασμού και τής δικαιοσύνης και σταθερά προσανατολισμένο προς το ιδεώδες τής ειρήνης.
View the embedded image gallery online at:
https://arsakeio.gr/gr/psychico/psychico-lyceum/ta-nea-mas/events-activities/31542-symbosio-unesco#sigProId4cae054c13
https://arsakeio.gr/gr/psychico/psychico-lyceum/ta-nea-mas/events-activities/31542-symbosio-unesco#sigProId4cae054c13