Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι μαθητές όλων των τάξεων τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού πραγματοποιήσαν ψυχαγωγική εκδρομή την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 σε διαφορετικούς προορισμούς.
Οι μαθητές τής Α΄ τάξης επισκέφθηκαν το Πάρκο Στρατού, τής Β΄ τάξης τη μονή Καισαριανής και τής Γ΄ το πάρκο Φλοίσβου. Οι προορισμοί είχαν επιλεγεί με στόχο την γνωριμία των μαθητών μεταξύ τους, την κίνησή τους και την επαφή τους με το φυσικό περιβάλλον, στοιχεία που η μεγαλούπολη συχνά τους στερεί.
Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, πέρασαν όμορφα, γέλασαν, έπαιξαν και διασκέδασαν το άγχος το οποίο -τις περισσότερες φορές- συνοδεύει την αρχή μιας σχολικής χρονιάς.
Μία μαθήτρια τής Β΄ τάξης αποτυπώνει τις εντυπώσεις της από την εξόρμηση στη μονή Καισαριανής:
"Αγαπητό μου ημερολόγιο,
Η ημέρα που μόλις πέρασε ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή. Οι συμμαθητές μου και εγώ επισκεφθήκαμε τη Μονή Καισαριανής, στη δυτική πλαγιά τού Υμηττού. Όλοι αγωνιούσαμε να αρχίσει το ταξίδι μας. Τελικά, ώρα οκτώ και μισή, επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν πλημμυρισμένοι από χαρά και προσμονή. Μετά από πολλή ώρα, γέλια και μουσική, φτάσαμε στον προορισμό μας.
Βγαίνοντας από το πούλμαν, νιώσαμε το δροσερό αεράκι να φυσά και το τοπίο να μας παίρνει την ανάσα. Βρισκόμασταν σε μια κατάφυτη έκταση, στον καθαρό αέρα. Η ευωδία των δέντρων και η μυρωδιά τού φρέσκου χώματος κυριαρχούσε. Την ηρεμία διατάραζε μόνο το κελάηδισμα των πουλιών. Μετά από λίγο, προχωρήσαμε σ’ ένα πλατύ πέτρινο μονοπάτι. Βρεθήκαμε σε έναν χώρο όπου υπήρχαν διάφορα κτίσματα και αρχαιολογικά ερείπια. Ευθεία ήταν ο λουτρώνας, αλλά, δυστυχώς, δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε το εσωτερικό του. Δεξιά είδαμε τα κελιά, δηλαδή τα δωμάτια των παλιών μοναχών και την τράπεζα όπου δειπνούσαν. Αριστερά βρισκόταν ο κύριος ναός τής μονής ο οποίος ήταν αφιερωμένος στα Εισόδια τής Θεοτόκου. Ο ναός έχει τρούλο και αποτελεί το παλιότερο κτήριο τής περιοχής. Στο εσωτερικό αντικρίσαμε τοιχογραφίες τού 18ου αιώνα, ενώ στον τρούλο απεικονιζόταν ο Χριστός. Φεύγοντας από εκεί, κατευθυνθήκαμε στη λεγόμενη «Πηγή τού Κριού». Η πηγή ήταν πέτρινη με ένα ρεαλιστικό κεφάλι κριαριού από το οποίο έτρεχε διαυγές νερό.
Αργότερα, πεζοπορήσαμε σ’ ένα απότομο μονοπάτι μέσα στο δάσος. Φτάσαμε σε ένα ξέφωτο, όπου ένας κύριος μάς έδωσε οδηγίες και συμβουλές για την προστασία τού περιβάλλοντος. Έπειτα, μάθαμε ενδιαφέροντα στοιχεία για τα πετρώματα τής γης, τις διατροφικές αλυσίδες, τα ηφαίστεια και την προστασία των ζώων από τους θηρευτές τους, παίζοντας συναρπαστικά παιχνίδια. Δημιουργήσαμε ένα δικό μας ηφαίστειο, ζωγραφίσαμε πάνω σε βράχους και εντυπωσιαστήκαμε από τα βαλσαμωμένα ζώα. Ακολούθως καθίσαμε σε ξύλινα τραπεζάκια όπου φάγαμε και παίξαμε. Τότε η ώρα τού γυρισμού είχε φτάσει. Αναχωρήσαμε για τα πούλμαν και στη διαδρομή όλοι συζητούσαμε για τις εντυπώσεις μας από την εκδρομή.
Φύγαμε για τα σπίτια μας κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι και γεμάτοι θετικές εντυπώσεις. Η εκδρομή αυτή έχει αποτυπωθεί με κάθε λεπτομέρεια στη μνήμη μου και ευελπιστώ η επόμενη να είναι ακόμα καλύτερη. Πιστεύω ότι ήταν μια επιτυχημένη εκδρομή που συνδύασε την ευχαρίστηση με την απόκτηση νέων γνώσεων, εμπειριών και όμορφων αναμνήσεων."