Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 οι καθηγήτριες τού Α΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κ. Βάλια Λουτριανάκη, πρόεδρος τής Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση τής Ρητορικής στην Εκπαίδευση και υποψήφια διδάκτωρ, και κ. Μαίρη Μαρίν, καθηγήτρια Αγγλικής, MUN Mentor και υποψήφια διδάκτωρ, εμψύχωσαν βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Παιχνίδια λόγου και σκέψης και τρόποι αξιοποίησης στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής και την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Οι δεξιότητες ζωής περιλαμβάνουν δεξιότητες ανάπτυξης προσωπικής ταυτότητας, διαπροσωπικής επικοινωνίας και αντιμετώπισης προβλημάτων. Μπορούν να αποκτηθούν μέσω τής μάθησης και τής εμπειρίας και βοηθούν τα άτομα να διαχειρίζονται αποτελεσματικά ζητήματα τής καθημερινότητας, να προσαρμόζονται με επιτυχία σε διάφορες καταστάσεις και να έχουν μια παραγωγική και γεμάτη ικανοποίηση ζωή.
Στο εισαγωγικό αυτό εργαστήριο, μέσα από βιωματικά παιχνίδια, ομαδικές προκλήσεις και προσομοιώσεις πολιτικών θεσμών, δόθηκε έμφαση στην αποτελεσματική επικοινωνία και στις δεξιότητες ηγεσίας με στόχο την καλλιέργεια τής ομαδικότητας, τής ενσυναίσθησης, τού αλληλοσεβασμού και τής υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Αξιοποιήθηκε επίσης το debate ως ομαδικό παιχνίδι λόγου και σκέψης.
Το εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τού Μήνα Εφηβείας των Εκδόσεων Πατάκη και σε συνεργασία με το Μουσείο Ηρακλειδών (πρόγραμμα Μικροί Ηγέτες©), έγινε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο τού Βιβλιοπωλείου στην οδό Ακαδημίας και το παρακολούθησαν δωρεάν γονείς, εκπαιδευτικοί, εμψυχωτές ομάδων και έφηβοι μαθητές.