Αρσάκεια Ιωαννίνων
Η εβδομάδα κώδικα μας δίδαξε πολλά: πρώτα πρώτα ότι η αλληλοδιδακτική μέθοδος δεν πεθαίνει ποτέ. Δεύτερον, ότι οι απόφοιτοί μας όχι μόνο διαπρέπουν στην οικουμένη, αλλά και ότι μας θυμούνται και μας αγαπούν. Τρίτον, ότι ο ανθρώπινος παράγων, εκπεφρασμένος μέσα από τη θέληση για μάθηση, υπερισχύει κάθε άλλου (της τεχνολογίας συμπεριλαμβανομένης).

Ήδη από  καλοκαίρι του 2014 η Διευθύντρια και η καθηγήτρια πληροφορικής προετοίμαζαν το σχέδιο ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση της Neelie Kroes, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την πραγματοποίηση της Εβδομάδας Προγραμματισμού (11-17 Οκτωβρίου 2014). Το σχολείο μας είχε συμμετάσχει και το προηγούμενο Σχολικό Έτος, όταν η πρωτοβουλία αυτή των «Νέων Συμβούλων» από την «Ψηφιακή Ατζέντα για την Ευρώπη» έλαβε για πρώτη φορά σάρκα και οστά. Φέτος ζητήσαμε ενισχύσεις από εξέχοντες αποφοίτους και επιπλέον κινητοποιήσαμε μαθητές μεγαλύτερης τάξης να μεταδώσουν τα φώτα τους σε μαθητές μικρότερης τάξης μέσα στο σχολείο μας.

Η ανταπόκριση στην πρόσκληση ήταν συγκινητική. Ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Reading Δρ Ευάγγελος Δεληβόπουλος, απόφοιτος Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, ενθάρρυνε τους μαθητές μας όχι μόνο να ασχοληθούν με την τεχνολογία και τις επιστήμες, αλλά και να επιμείνουν στον αγώνα τους για προσωπική βελτίωση και πρόοδο. Ο μηχανικός της Google κ. Γιάννης Γιακουμής, επίσης απόφοιτος του σχολείου μας, απέστειλε από τις ΗΠΑ μήνυμα για την ταχύτατη εξέλιξη της πληροφορικής και των επικοινωνιών και προσκάλεσε τους μαθητές να ανταποκριθούν στην πρόκληση της εποχής. Τέλος, ο κ. Γιώργος Οικονόμου, Αρχιτέκτων Μηχανικός και Συνθέτης με τρεις προσωπικούς δίσκους, απόφοιτος του σχολείου και Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων για πολλά χρόνια, μίλησε στους μαθητές για τη σημασία της θέλησης και την αξία του προσώπου που τολμά πρώτο να κάνει το βήμα μπροστά.

Η μεγάλη δύναμη όμως είναι οι ίδιοι οι μαθητές: Δημήτρης Τσαλιγόπουλος και Σάββας Σαλίφογλου, μαθητές της Β΄ τάξης, κατεύθυνσης Θετικών Σπουδών, έδειξαν στους μαθητές της Α΄ τάξης πώς να δημιουργήσουν και να δημοσιεύσουν ιστοσελίδα βάσει του κώδικα html. Υποδειγματικοί στην σχεδίαση του μαθήματος, αεικίνητοι στην διάρκεια της παρουσίασης, εξαιρετικοί στο αποτέλεσμα και ιδιαιτέρως επινοητικοί στην άρση των εμποδίων και στην υπέρβαση των δυσκολιών. Εύγε στους μελλοντικούς συνεργάτες, οι οποίοι αποδείχτηκαν εκπληκτικά δημιουργικοί και αφοσιωμένοι δάσκαλοι.

Οι μαθητές μας κάνουν πολλά και οι απόφοιτοί μας ακόμα περισσότερα. Το διδακτικό προσωπικό του σχολείου στηρίζει κάθε  προσπάθεια για καινοτομία και συνεργασία. Το κλειδί σε κάθε επιτυχημένη δράση είναι η ομάδα, ο συντονισμός των ενεργειών της και η πίστη στον σκοπό που αυτή υπηρετεί. Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της “Εβδομάδας Κώδικα” εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο τους.

Θεσσαλονίκη, 24-10-2014

Δρ Ιωακειμίδου Αικατερίνη

Σημ. Φωτογραφίες και βίντεο θα δείτε στην ενότητα «ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ»