Αρσάκεια Ιωαννίνων
«Τα παιδιά διασκεδάζουν με όπερα»


eisagIoun opera1
Κλικ στην εικόνα για να δείτε
την εργασία των παιδιών
Σας αρέσει η όπερα; Έχετε διαβάσει ποτέ κάποια από τις θαυμαστές ιστορίες με την περίτεχνη πλοκή που διηγείται το λιμπρέτο τους; Έχετε ακούσει την εκτέλεση κάποιας από τις εξαίσιες μουσικές συνθέσεις που αποτυπώνονται στις παρτιτούρες τους; Έχετε αφεθεί στη μαγεία της ερμηνείας των μονωδών και χορωδών μιας παράστασης όπερας;

Η φετινή σχολική χρονιά έδωσε κάτι σπάνιο στα παιδιά μας: την ευκαιρία να αγαπήσουν την όπερα, ένα εξαιρετικό είδος μουσικής και θεάτρου με λίγους αλλά πιστούς θαυμαστές.

Το πραγματικό ενδιαφέρον γι’ αυτήν ήρθε αφού τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τη μουσική της, άκουσαν και κατανόησαν την πλοκή της, και διηγήθηκαν τα ίδια την ιστορία που εκείνη τους αφηγήθηκε.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα παιδιά παρακολούθησαν και πήραν μέρος σε σχετικές εκπαιδευτικές δράσεις εντός και εκτός νηπιαγωγείου, ήρθαν σε επαφή και αντάλλαξαν απόψεις με ειδικούς και, λόγω της φύσης του θέματος, ενσωμάτωσαν στη ζωή τους μια καινούρια «συνήθεια», καθώς το να ακούει κανείς όπερα είναι κάτι που μπορεί να το κάνει σε όλη του τη ζωή.

Μέσω της όπερας γνώρισαν την κλασική μουσική και απέκτησαν κίνητρα για ουσιαστικότερη σχέση μαζί της στο μέλλον. Αλλά εμφανίστηκε και μια άλλη δυνατότητα: αυτή της συνεχούς αναζήτησης ποιοτικών τρόπων έκφρασης μέσω της τέχνης ψυχαγωγίας, έκφρασης μέσω τής τέχνης και ιδιαίτερων προσωπικών ενασχολήσεων που μας προάγουν πολιτισμικά και μας θωρακίζουν με σύμβολα αξιών και αρετών στη ζωή μας.

Βασιλική Πάχτα
Διευθύντρια Νηπιαγωγείου