Σημαντικές ήταν οι εκδηλώσεις των Αρσακείων κατά τον μήνα Μάρτιο. Η απονομή των βραβείων Λόγου και Τέχνης ανέδειξε για μία ακόμη φορά το ταλέντο των μαθητριών και μαθητών μας αλλά και τη δουλειά που γίνεται στα Αρσάκεια από τους εκπαιδευτικούς μας∙ ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 -μετά το επετειακό έτος των 200 χρόνων και το πλήθος των θαυμαστών δράσεων των Αρσακείων- γιορτάστηκε με λαμπρότητα, μέσα στο πλαίσιο φυσικά των υγιειονομικών πρωτοκόλλων∙ μία ακόμη επιτυχημένη ημερίδα διοργάνωσε το πάντα δραστήριο Αρσάκειο Ιωαννίνων, αυτή τη φορά με θέμα τη μοριακή γενετική∙ τέλος, στις 3 Απριλίου, η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ανέδειξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ σε αυτή παρουσιάστηκε ένας εντυπωσιακός τόμος που αναδεικνύει ανάγλυφα την αλματώδη ανάπτυξη τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κατά την τελευταία 35ετία και τη νέα φυσιογνωμία των Αρσακείων στον 21ο αιώνα.
Τον μήνα που διανύουμε, τον Απρίλιο, διεξήχθη με πολύ μεγάλη επιτυχία το 8ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο, στο οποίο θα είναι αφιερωμένο με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό το ενημερωτικό δελτίο του Απριλίου, που θα σας αποσταλεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.
Μέχρι τότε σας ευχόμαστε Kαλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!
14οι Αγώνες Λόγου και Τέχνης: Η τέχνη ως "ευρυχωρία της ύπαρξης"
«Πόσο ανακουφιστική είναι για την υπαρξιακή αγωνία τού ανθρώπου η επαφή με την ποίηση, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία;», «Μπορεί η τέχνη να προσφέρει καταφύγιο σε ανθρώπους “τραυματισμένους” από δύο χρόνια φόβου και εγκλεισμού;», «Η τέχνη αφορά τις μεγάλες ή τις μικρές στιγμές ενός καλλιτέχνη;». Αυτές ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που με εφηβικό ενθουσιασμό αλλά και γνήσια αγωνία απηύθυναν οι μαθητές μας στους προσκεκλημένους καλλιτέχνες κατά την τελετή βράβευσης των 14ων Αγώνων Λόγου και Τέχνης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, διαδικτυακά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών.
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Φ.Ε.
Με μεγάλη συμμετοχή εταίρων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Απριλίου 2022, στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού, η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Ο Πρόεδρος καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης ενημέρωσε τους εταίρους για τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στα Αρσάκεια κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, ακόμη και υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες τηλεκπαίδευσης που επέβαλε η πανδημία. Στη συνέχεια, όπως κάθε 3 χρόνια, διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, τα ονόματα των μελών του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ.
«Η αλματώδης ανάπτυξη των Αρσακείων Σχολείων κατά την τελευταία 35ετία»
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2022, ο Πρόεδρος της Φ.Ε. Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης παρουσίασε το νέο βιβλίο που εξέδωσε η Φ.Ε. με τίτλο «Η αλματώδης ανάπτυξη των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων κατά την τελευταία 35ετία».
Στον καλαίσθητο τόμο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την εξέλιξη και την επέκταση των σχολικών εγκαταστάσεων των Αρσακείων του Ψυχικού, της Εκάλης και της Θεσσαλονίκης, την μετεγκατάσταση του Αρσακείου Πατρών στο νέο ιδιόκτητο κτήριο και την ίδρυση και τη λειτουργία των 2 νέων Αρσακείων στα Τίρανα και στα Ιωάννινα. Έμφαση δίνεται στην παιδεία και την αγωγή που προσφέρεται στα Αρσάκεια, στις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά και τις κοινωνικές δράσεις στις οποίες μετέχουν οι μαθητές: Ρητορικοί αγώνες, Αγώνες Λόγου και Τέχνης, Παναρσακειακά συνέδρια, Μαθηματικοί αγώνες, Ημέρα Φυσικών Επιστημών, Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών, Ευρωκοινοβούλιο Νέων, Παγκόσμιες Ολυμπιάδες, Όμιλοι Απογευματινών Δραστηριοτήτων, Θερινά Σχολεία, συνεργασίες με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς. Τα κείμενα πλαισιώνονται με φωτογραφίες των σχολικών συγκροτημάτων και των υποδομών τους και με στιγμιότυπα από τη σχολική ζωή και τις γενικότερες δραστηριότητες των μαθητών εντός και εκτός Σχολείων. Το Παράρτημα, στο τέλος του βιβλίου, περιλαμβάνει χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα για τα Αρσάκεια και την Φ.Ε. από το 1987 μέχρι σήμερα, τα ονόματα των μελών του Δ.Σ., των εταίρων και των εκπαιδευτικών και των διοικητικών των Σχολείων, καθώς και πλήρη κατάλογο των αποφοίτων των Αρσακείων κατ’ έτος.
Μια ξεχωριστή επέτειος της Επανάστασης του 1821 στο Αρσάκειο Τιράνων
Όλα τα Αρσάκεια γιόρτασαν την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με λαμπρότητα. Ωστόσο στο Αρσάκειο Τιράνων ο εορτασμός είχε αρσακειακό χρώμα και υψηλό συμβολισμό. Την εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου. Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του 1821, την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 στον πολυχώρο του Αρσακείου Τιράνων οι μαθητές παρουσίασαν ένα θεατρικό-ιστορική αναδίφηση στο παρελθόν του Αρσακείου, το οποίο έχει άμεση σχέση με την Επανάσταση του 1821, καθώς 141 μέλη της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας συνδέονται με τον μεγάλο Αγώνα. Μάλιστα, μας μετέφεραν σε ένα μάθημα του Αρσακείου Παρθεναγωγείου πίσω στο μακρινό 1886 με το αναγνωστικό εκείνης της εποχής. Αφορμή για αυτή την αναδρομή αποτέλεσε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη συγκεκριμένη χρονιά, καθώς τότε εορτάστηκε η πεντηκονταετηρίδα από την ίδρυση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
13 σχολεία, 200 μαθητές στη Διασχολική Ημερίδα Μοριακής Γενετικής
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η Διασχολική Ημερίδα Μοριακής Γενετικής που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή 200 μαθητών και 30 εκπαιδευτικών από 13 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης! Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τις εξελίξεις στη Μοριακή Γενετική και την Εξατομικευμένη Ιατρική, να γνωρίσουν τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας και να δουν στην πράξη αλλά και να πειραματιστούν με το φορητό εργαστήριο 2MoBiL (Mobile Molecular Biology Laboratory). Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στo Αρσάκειo Ιωαννίνων στις 10/03/2022 με κεντρικούς ομιλητές τους κ. Γεώργιο Πατρινό, Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Βασίλειο Δουρή Επίκουρο Καθηγητή Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Μαθαίνω για το Σχολείο μου
Το
history.arsakeio.gr , ο ιστότοπος της ιστορίας των Αρσακείων με την πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, σας καλεί τώρα να επισκεφθείτε το
αφιέρωμα «Μικρασιατικά» και να μάθετε πράγματα που κοσμούν την 186 ετών ιστορία του Αρσακείου, του δικού σας Σχολείου! Διαβάστε αυτόν τον μήνα για τον
Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, τον καθηγητή τού Αρσακείου που εργάστηκε για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Ο Ευαγγελίδης ίδρυσε τον σύλλογο «Η Ανατολή» με σκοπό να βοηθήσει στη διάδοση τής ελληνικής και τής χριστιανικής παιδείας στους υπόδουλους συμπατριώτες του τής Μικράς Ασίας και τού Πόντου και να στηρίξει το εθνικό τους φρόνημα. Εξέδωσε επίσης το περιοδικό «Ξενοφάνης», μοναδικό στο είδος του, που αποτελεί μέχρι και σήμερα πολύτιμη πηγή για τη μελέτη τής ζωής και τής δράσης τού Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Διαβάστε το άρθρο εδώ.
Διαβάστε ακόμη
Η Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, με αφορμή τη γιορτή του Πάσχα, σάς παρουσιάζει ένα αφήγημα του λογοτέχνη και ακαδημαϊκού Πέτρου Χάρη, το «Φως Πασχαλινό», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Νέα Εστία» το 1975. Το εξαιρετικό αυτό κείμενο συνοδεύεται από πίνακες του γνωστού ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου.
Διαβάστε το εδώ.
και στα κοινωνικά μας δίκτυα: