Αρσάκεια Ιωαννίνων

Το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024 ο Όμιλος Χημείας των Αρσακείων Ψυχικού, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων των ομίλων για το σχολικό έτος 2024-2025, υλοποίησε εκπαιδευτική διήμερη εκδρομή στο Λυγουριό Αργολίδας και το Ναύπλιο, με θέματα: 1«Από την ελιά στο ελαιόλαδο», 2. «Ορυκτά και απολιθώματα – η χημεία και η ιστορία τους», 3. «Η ιστορία και η χημεία τού κομπολογιού» και 4. «Η ιστορία τού Ναυπλίου».

Η εκπαιδευτική εκδρομή τού Ομίλου Χημείας Αρσακείων Ψυχικού πραγματοποιείται στο πλαίσιο ετήσιων προγραμμάτων, τα οποία υλοποιούνται με τους μαθητές των ομίλων και έχουν σχεδιασθεί και οργανωθεί από την εκπαιδευτικό κ. Ευδοκία Πατσιλινάκου, χημικό, PhD. Τα προγράμματα αυτά έχουν ως στόχο, πέραν από την εκπαίδευση των μαθητών, την τέρψη τής ψυχής και τού πνεύματος και την ανάπτυξη τής κοινωνικότητας και τής συνεργασίας.

Επιστημονικός σύμβουλος τού προγράμματος: «Από την ελιά στο ελαιόλαδο» ήταν ο πρώην Αναπληρωτής Πρύτανης τού Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας τού Τμήματος Χημείας τής Σχολής Θετικών Επιστημών τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αντώνιος Καλοκαιρινός. Επιστημονική Σύμβουλος τού προγράμματος «Ορυκτά και απολιθώματα – η χημεία και η ιστορία τους» ήταν η  Καθηγήτρια Γεωλογίας τού τομέα Οικονομικής Γεωλογίας και Γεωχημείας τού Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, τής Σχολής Θετικών Επιστημών τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αριάδνη Αργυράκη. Για να δείτε το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Συνοπτικό πρόγραμμα:

• 1η στάση: Ξενάγηση στη μονάδα επεξεργασίας και εμπορίας ελαιόλαδου «ΜΕΛΑΣ - ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΙΑΣ ΓΗΣ»: εξαιρετική βιωματική διδασκαλία από την κ. Αναστασία Φαράκου-Μελά.

• 2η στάση: «ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΩΝ», στο Λυγουριό: εξαιρετική ξενάγηση από τον δημιουργό τού μουσείου, κ. Κωτσιομύτη.

• 3η στάση: «ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΜΠΟΛΟΓΙΟΥ»: η γεμολόγος κ. Ελένη Ευαγγελινού υλοποίησε βιωματικό εργαστήριο με πείραμα για να εξακριβώσουμε αν το κεχριμπάρι είναι γνήσιο.

• 4η στάση: «Χημικές Διερευνήσεις με εργαλείο την Τεχνητή νοημοσύνη»: βιωματική διδασκαλία από τον κ. Βασίλη Οικονόμου, ειδικό σε θέματα Πληροφορικής στην εκπαίδευση για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το εργαστήριο έκλεισε με τη φράση τού κ. Οικονόμου προς τα παιδιά: «Να σκέφτεστε σαν όλη η ανθρωπότητα να έχει ανάγκη μια δική σας ιδέα!».

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν: η υπεύθυνη εκπαιδευτικός για τον Όμιλο Χημείας των Αρσακείων Ψυχικού και Διευθύντρια, κ. Ευδοκία Πατσιλινάκου (αρχηγός εκδρομής), χημικός PhD, ο εκπαιδευτικός  κ. Παντελής Κατηνιώτης, φιλόλογος PhD και Υπεύθυνος ΣΕΠ, ο κ. Φώτιος Κοτσαλίδης, μαθηματικός MSc, και οι συνεργάτιδες τού Ομίλου Χημείας, παρασκευάστριες των εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών Αρσακείων Ψυχικού, κ. Μαριάννα Αθανασάκου και Αθηνά Δεληγιάννη.