Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο τής Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) τού ΟΗΕ., η Διευθύντρια τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κ. Ευδοκία Πατσιλινάκου, χημικός PhD, κήρυξε στα τμήματα τής Α΄ τάξης την έναρξη τής δράσης: «Διατροφή: Προσωπική υπόθεση, οικογενειακή ευθύνη, σχολική πρωτοβουλία», η οποία αφορά στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών σε ζητήματα διατροφής. Το πρόγραμμα συντονίζει και οργανώνει η Διευθύντρια σε συνεργασία με τις διδάσκουσες κ. Αρτέμιδα Σούσου, καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας MSc, και Αικατερίνη Ζωΐδου, Υποδιευθύντρια, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.

Την 1η και 2η διδακτική ώρα η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής τής Ιατρικής Σχολής τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρονίκη Νάσκα, χημικός PhD, έδωσε διάλεξη στους μαθητές τής Α΄ τάξης με θέμα: «Ημερήσια γεύματα». Η καθηγήτρια έθεσε προβληματισμούς στα παιδιά, όπως: «Μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα τής ζωής μας;», «Τι σημαίνει υγιεινή διατροφή;», «Γιατί δεν πρέπει να καταναλώνουμε συνέχεια τα ίδια συσκευασμένα τρόφιμα;».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ανακάλυψαν τον χημικό ορισμό τής ζωής, άκουσαν για τις ελεύθερες ρίζες, τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια, τις βιταμίνες, τα χημικά πρόσθετα, τα αντιοξειδωτικά, καθώς και για τη σημασία τού νερού και εντυπωσιάστηκαν από όσα έμαθαν. Στη συνέχεια οργανώθηκε «το μαθητικό δεκατιανό»: τα παιδιά γευμάτισαν στις αίθουσες διδασκαλίας και συζήτησαν με την κ. Νάσκα για καίρια ζητήματα σχετικά με τη διατροφή των εφήβων και τού σύγχρονου ανθρώπου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Επόπτρια των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Νέλλη Παππά, φιλόλογος PhD.

Για να δείτε τη διδακτική πρόταση τής Διευθύντριας πατήστε εδώ. Για να δείτε ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα τής κ. Ανδρονίκης Νάσκα πατήστε εδώ