Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με βάση το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων, την τελευταία εβδομάδα τού Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές πενταμελών μαθητικών συμβουλίων κάθε τμήματος και οι εκλογές δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου στο Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 όλοι οι μαθητές του Σχολείου μας συγκεντρώθηκαν στον στίβο και παρακολούθησαν τις προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων για το δεκαπενταμελές μαθητικό συμβούλιο. Ακολούθησε ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Την οργανωτική επιτροπή αποτέλεσαν οι εκπαιδευτικοί: κ. Αικατερίνη Ζωΐδου (Υποδιευθύντρια), κ. Κωνσταντίνος Αραμπατζής (Υποδιευθυντής), οι οποίοι συντόνισαν άψογα τη διαδικασία και οι κ. Πολυξένη Σιούτη και Ευάγγελος Αργυράκης, οι οποίοι οργάνωσαν άρτια την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Απαραίτητη και ουσιαστική και η παρουσία τής εφορευτικής επιτροπής των μαθητών για την ολοκλήρωση των μαθητικών εκλογών.

Οι μαθητικές κοινότητες αποτελούν θεσμό παιδαγωγικό, συνδεδεμένο άρρηκτα με το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο. Συνιστούν τον χώρο για την ανάπτυξη τής μαθητικής πρωτοβουλίας μέσα στο Σχολείο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ασκούνται στη δημοκρατική διαδικασία και στη συμμετοχή τους στα κοινά, μελετώντας και προτείνοντας λύσεις για τα προβλήματα που τους αφορούν άμεσα. Σκοπός είναι αυτές οι δυνατότητες να αξιοποιηθούν, ώστε τα παιδιά να ασκηθούν στη συμμετοχικότητα, στη συνεργασία, στην υπευθυνότητα, στην αποδοχή και στην επεξεργασία διαφορετικών απόψεων, στην επίλυση των εντάσεων, στην ανάληψη ευθυνών και στη δημοκρατική λήψη αποφάσεων.

Αξίζουν συγχαρητήρια στα μαθητικά συμβούλια που αναδείχθηκαν μέσα από τη δημοκρατική αυτή διαδικασία!