Αρσάκεια Ιωαννίνων

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι μαθητές τού Γερμανικού Τμήματος τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού όλων των τάξεων και όλων των επιπέδων συμμετείχαν σε δράσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Με πρωτοβουλία τού Συμβουλίου τής Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η φετινή πρωτοβουλία αφορούσε στο θέμα «Γλώσσες για την Ειρήνη». Με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους κ. Ευαγγελίας Δεμέστιχα, Δανάης Κουτρομάνου και Αλίκης Παπασταθοπούλου, οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δράσεις έπαιξαν, έμαθαν και έστειλαν μήνυμα ενότητας και κατανόησης μέσω τής χρήσης των ξένων γλωσσών.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024 οι μαθητές τής Α΄ τάξης συμμετείχαν σε ένα γλωσσικό κυνήγι θησαυρού, κατά το οποίο κλήθηκαν να εντοπίσουν λέξεις τής καθημερινότητας από διάφορες γλώσσες, όπως τα Γερμανικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ιταλικά και πολλές άλλες. Η δραστηριότητα αυτή είχε ως στόχο να βοηθήσει τούς μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι ξένες λέξεις έχουν ενσωματωθεί στη γλώσσα μας και να διευρύνουν το λεξιλόγιό τους. Μέσα από τη διαδικασία αυτή μελέτησαν τη σημασία που έχουν η διαπολιτισμικότητα και η πολυγλωσσία για την επικοινωνία και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών.

Οι μαθητές τής Β΄ τάξης, αφού συζήτησαν με τις καθηγήτριές τους το θέμα «Ειρήνη», κατέγραψαν στην ελληνική και γερμανική γλώσσα λέξεις και συναισθήματα σχετικές με το θέμα. Αποκορύφωμα τής δράσης αποτέλεσαν οι δημιουργίες αφίσας με γερμανικές λέξεις-έννοιες συνυφασμένες με την Ειρήνη, καθώς και σκίτσων και εικαστικών με το σήμα τής ειρήνης σχεδιασμένο με τις παλάμες τους.

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης άκουσαν ένα τραγούδι (για να δείτε τους στίχους από το τραγούδι πατήστε εδώ), που αποτελεί συνεργασία Γερμανίδας τραγουδίστριας και Γάλλου τραγουδιστή. Μέσα από γλωσσικές ασκήσεις εμπλούτισαν, επίσης το λεξιλόγιό τους, ανέδειξαν τις γλωσσικές τους ικανότητες και συζήτησαν για το πώς η πολυγλωσσία ενώνει τους λαούς.

Με αυτές τις δημιουργικές και διασκεδαστικές δράσεις η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάστηκε με έναν τρόπο που ενίσχυσε τη σημασία τής εκμάθησης ξένων γλωσσών και τής πολιτισμικής ποικιλομορφίας.