Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2024 οι μαθητές τού τμήματος Α΄γ τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, με την καθοδήγηση τής φιλολόγου κ. Μαρίας Σκούρτη, δημιούργησαν «Το δέντρο συναισθημάτων τού Α΄γ», στο πλαίσιο τής δίωρης διδασκαλίας τού μαθήματος τής Νεοελληνικής Γλώσσας.

Πέραν των γλωσσικών στόχων που υπηρετούνται, βασικό σκοπό αυτής τής δραστηριότητας αποτελεί η βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών και η μεταξύ τους γνωριμία, με δεδομένο ότι τα παιδιά τής Α΄ τάξης δεν έχουν ακόμη αναπτύξει οικειότητα μεταξύ τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, μετά τη σύντομη αυτοπαρουσίασή τους στην ολομέλεια τού τμήματος, συζήτησαν εμπειρίες και συναισθήματα από το Δημοτικό Σχολείο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα συναισθήματά τους.

Στη συνέχεια τούς ζητήθηκε να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους στο νέο σχολικό περιβάλλον και να προχωρήσουν σε αιτιολογήσεις και συγκριτικές παρατηρήσεις. Τέλος, κλήθηκαν να γράψουν, σε διαφορετικού χρώματος και συμβολισμού χαρτάκια, τα θετικά και αρνητικά συναισθήματά τους. Τα χαρτάκια-φύλλα κολλήθηκαν στο δέντρο των συναισθημάτων που αναρτήθηκε στο ταμπλό τής τάξης, αποτελώντας την πρώτη εικαστική παρέμβαση στην τάξη τους.

Σκοπός τής δραστηριότητας ήταν να ενθαρρυνθούν τα παιδιά να μιλήσουν για τον εαυτό τους, να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους αλλά και να αναγνωρίσουν και να αιτιολογήσουν τα συναισθήματά τους, ώστε να κατανοήσουν πως κάθε άνθρωπος, όταν βρίσκεται μπροστά σε νέα δεδομένα, πρέπει να τα αναγνωρίζει και να τα διαχειρίζεται κατάλληλα, ώστε να οδηγείται στην αυτοβελτίωση και την επίτευξη των στόχων του...

image001