Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο τής υποδοχής των μαθητών και των μαθητριών τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, η καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας κ. Μαρία Μαρίν παρουσίασε στους μαθητές και τις μαθήτριες, στο θέατρο των Αρσακείων σχολείων Ψυχικού την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024, την εξέλιξη και την ιστορία τής αγγλικής γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας κ. Γεώργιος Κόσυβας, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στην αρχή. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν στο θέατρο οι καθηγήτριες Αγγλικής Γλώσσας κ. Μαριάννα Κεκάτου, κ. Ευσταθία Παπαστόιτση και κ. Ευαγγελία Τρούλλου.

Στη δίωρη πολυμορφική παρουσίαση (ppt/video) με τίτλο «The Evolution of English into a Global Language» έγινε ανάλυση των ιστορικών και πολιτιστικών παραγόντων που συνέβαλαν στην εξάπλωση τής αγγλικής γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ρίζες τής Αγγλικής ανάγονται στην αρχαιότητα. Κατά τη διάρκεια τής ρωμαϊκής κατοχής των Βρετανικών Νήσων, πολλά λατινικά στοιχεία ενσωματώθηκαν στη γλώσσα των ντόπιων, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τους τομείς τής διοίκησης, τού στρατού και τής καθημερινής ζωής. Μετά την αποχώρηση των Ρωμαίων οι Άγγλοι Σάξωνες κατέκτησαν τη Βρετανία και εισήγαγαν τη δική τους γερμανική γλώσσα. Η βάση τού λεξιλογίου τής σύγχρονης Αγγλικής είναι Σαξωνική. Ωστόσο, η ιστορία δεν σταμάτησε εκεί. Οι Σκανδιναβοί Βίκινγκς, με τις επιδρομές και τους εμπορικούς τους δεσμούς, εισήγαγαν, επίσης, γλωσσικά στοιχεία στην Αγγλική, εμπλουτίζοντάς την με λέξεις που σχετίζονται με τη θάλασσα, το πλοίο και τη μάχη.

Ένα καθοριστικό σημείο καμπής στην εξέλιξη τής Αγγλικής ήταν η νορμανδική κατάκτηση το 1066 μ.Χ. Η νορμανδική γλώσσα, μια διάλεκτος των Γαλλικών, έγινε η γλώσσα τής αριστοκρατίας και τής διοίκησης, επηρεάζοντας σημαντικά το αγγλικό λεξιλόγιο. Έτσι, πολλές αγγλικές λέξεις για έννοιες, όπως το φαγητό, η μόδα και η κυβέρνηση είναι γαλλικής προέλευσης.

Η κυριαρχία τής Αγγλικής ως διεθνούς γλώσσας είναι αποτέλεσμα τής μακράς ιστορίας τής βρετανικής αποικιοκρατίας. Κατά τους δύο τελευταίους αιώνες η Βρετανική Αυτοκρατορία εκτεινόταν σε ένα τεράστιο μέρος τού πλανήτη, από τη Βόρεια Αμερική και την Αφρική μέχρι την Ασία και την Ωκεανία. Αυτή η εκτεταμένη αποικιοκρατική παρουσία επέτρεψε στα Αγγλικά να διαδοθούν σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας σημαντικά τις γλώσσες και τους πολιτισμούς πολλών χωρών. Η διαδικασία τού δουλεμπορίου, που συνέδεσε τη Δυτική Αφρική με την Καραϊβική και τη Βόρεια Αμερική, οδήγησε στην ανάπτυξη κρεολικών γλωσσών και νέων ποικιλιών των Αγγλικών, όπως τα Αμερικανικά, τα Αυστραλιανά και τα Νοτιοαφρικανικά.

Η κ. Μαρίν παρουσίασε στη συνέχεια την επιρροή τής ελληνικής γλώσσας στην Αγγλική. Οι μαθητές προβληματίστηκαν για τη θέση τής Ελληνικής και τού ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο και για την αξία που έχει η εμβάθυνση στη μητρική τους γλώσσα. Συνειδητοποιήσαν τη σημασία τής γνώσης τής ορθογραφίας και ετυμολογίας των λέξεων, τα οφέλη τού μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών και τη συμβολή τής Ελληνικής στην Αγγλική.

Τέλος, παρακολούθησαν αποσπάσματα από την ταινία «GRACIAS GRECIA» (Ευχαριστούμε Ελλάδα), στην οποία Ισπανοί μαθητές, μαζί με τους καθηγητές τους, αποδίδουν τα εύσημα στην Ελλάδα!

Για να δείτε αποσπάσματα από την παρουσίαση πατήστε εδώ.