Αρσάκεια Ιωαννίνων

Συνεχίστηκε για 12η χρονιά ο διαγωνισμός ορθογραφίας «Spelling Bee» τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού. Ο διαγωνισμός αποτελεί την τελευταία φάση τού διαθεματικού πολιτιστικού προγράμματος «Η συμβολή τής ελληνικής γλώσσας στη Αγγλική». Προηγήθηκε διαθεματική διδασκαλία, οκτώ ωρών, στα τμήματα τής Α΄ τάξης, με έμφαση στις ιδιομορφίες και τις παγίδες τής ορθογραφίας αγγλικών λέξεων αλλά και λέξεων που προέρχονται από τα Ελληνικά από την κ. Μαίρη Μαρίν, λεξικογράφο και υπεύθυνη τού προγράμματος.

Οι προκριματικοί αγώνες διεξήχθησαν γραπτώς τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και σε αυτούς διακρίθηκαν 21 μαθητές και μαθήτριες. Ο τελικός πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024. Τον τελικό, ο τελευταίος γύρος τού οποίου περιείχε αποκλειστικά αγγλικές λέξεις με ελληνική ρίζα, παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές τής Α΄ τάξης με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η μάχη για τις 3 πρώτες θέσεις ήταν σκληρή με την Κάτια Πολέντα να αναδεικνύεται αδιαμφισβήτητη νικήτρια, αφού δεν έκανε ούτε ένα λάθος στις λέξεις "anonymous", "rhetorical"," biorhythm", "rhapsody"  και "tyranny"! Εξαιρετικοί αντίπαλοι οι Μιχάλης Γκούσης στη 2η θέση και η Ευαγγελία Ευθύμογλου στην 3η θέση. 4η αναδείχθηκε η Όλγα-Μαρία Αργύρη, ενώ στην 5η θέση ισοβάθμισαν οι Φιλοθέη Κωτούλα και Παναγιώτης Μπλάνας.

Η εναλλαγή των ομιλητών και η προσπάθεια συγκέντρωσης, ώστε να ακούσουν καλά την προφορά των λέξεων, να θυμηθούν τους κανόνες ορθογραφίας που διδάχθηκαν και να εκφωνήσουν ένα ένα τα γράμματα προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στο κοινό, που επευφημούσε όλους τους διαγωνιζόμενους. Χαρακτηριστική είναι η πρόθεση που εκφράστηκε από πολλούς μαθητές να λάβουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό, καθώς και η συνειδητοποίηση ότι η εν λόγω διαδικασία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση και τής ελληνικής ορθογραφίας.

Την ευθύνη για τον σχεδιασμό τού διδακτικού υλικού και την υλοποίηση τού προγράμματος είχε η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Μαίρη Μαρίν, σε συνεργασία με τις κ. Εύη Τρούλλου, Εβίτα Παπαστόιτση και Μαρία Παππά.