Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στις 9 Απριλίου 2024 πέντε καθηγήτριες από το Istituto Comprensivo Guglielmo Marconi τού Παλέρμο επισκέφθηκαν το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, στο πλαίσιο τού προγράμματος Erasmus+ KA1 Job Shadowing. Οι καθηγήτριες Ιταλικών, Ιστορίας και Γεωγραφίας Adornetto Giuseppina, Gerico Maria Concetta, Nicolicchia Carolina, Sorce Claudia, La Scala Maria Elena επισκέφθηκαν το Σχολείο μας για να παρακολουθήσουν μαθήματα και να γνωρίσουν το ελληνικό σύστημα διδασκαλίας.

Στο πλαίσιο τής επίσκεψής τους παρακολούθησαν μια εικονική δίκη για τον διαδικτυακό εκφοβισμό από μαθητές τής Β΄ τάξης Αγγλικών, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαίρη Μαρίν, μια παρουσίαση τής ιστορίας των τεχνολογικών εξελίξεων από την αρχαιότητα ώς την Αναγέννηση από μαθητές τής Γ΄  τάξης Αγγλικών, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ευαγγελία Τρούλλου, τεχνικές debate και αυθόρμητου λόγου από μαθητές τής Α΄ τάξης Αγγλικών, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Εβίτα Παπαστόιτση, και αφιερώματα σε πολιτικούς και σημαντικά ιστορικά γεγονότα τού 20ού αιώνα από μαθητές τής Γ΄ τάξης στο μάθημα τής Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Παντελή Κατηνιώτη.

Η καθηγήτρια Μουσικής κ. Μαρικίτα Μιχαλοπούλου ετοίμασε μια μικρή συναυλία, συνοδία πιάνου, κιθάρας και κρουστών, με τραγούδια ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά και γκρεκάνικα (το ελληνοϊταλικό ιδίωμα τής Κάτω Ιταλίας), που συνοδεύτηκαν από μια βιντεοπαρουσίαση από την κ. Μαρίν. Αντίστοιχα, η υπεύθυνη κ. La Scala παρουσίασε την ιστορία και τον πολιτισμό τού Παλέρμο, καθώς και τα προγράμματα που εκπονούνται στο σχολείο της. Στη συνέχεια η ιταλική αντιπροσωπία επισκέφθηκε τη βιβλιοθήκη, την εκκλησία τής Αγίας Αναστασίας αλλά και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τής ΦΕ, όπου ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη κ. Φανή Τριπολιτσιώτου. Τέλος παρακολούθησαν γενική πρόβα τής φετινής παράστασης τού Ομίλου Αγγλικού Θεάτρου, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαρίν.

Τις υπόλοιπες ημέρες τής επίσκεψής τους οι Ιταλίδες καθηγήτριες επισκέφθηκαν άλλα σχολεία, ενώ με τη βοήθεια των καθηγητριών κ. Ελισσάβετ Δεληγιαννάκη, Ευαγγελίας Λουτριανάκη και Ευαγγελίας Τρούλλου περιηγήθηκαν στον Πειραιά και στο Πασαλιμάνι, στο πάρκο τού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στη Μαρίνα Φλοίσβου και στο ιστορικό κέντρο τής Αθήνας.

Την Παρασκευή ξεναγήθηκαν στο Μουσείο και τον ιερό βράχο τής Ακρόπολης από την κ. Μαρίν, οι μαθητές τής οποίας ετοίμασαν ένα βιβλιαράκι με την ιστορία, τα σημαντικότερα μνημεία, τις γειτονιές τής Αθήνας, συνταγές και έθιμα, καθώς και ένα μικρό γλωσσάρι ελληνικών λέξεων με κοινή ρίζα σε πέντε γλώσσες. Όλο αυτό το χρήσιμο υλικό προσφέρθηκε στις καθηγήτριες από τη Διευθύντρια κ. Ευδοκία Πατσιλινάκου μαζί με αναμνηστικά δώρα και τιμητικό γεύμα που ακολούθησε.

Οι καθηγήτριες από το Παλέρμο έφυγαν γεμάτες υπέροχες εικόνες και εμπειρίες και την υπόσχεση να μας υποδεχθούν στο Παλέρμο την επόμενη σχολική χρονιά. Η επαφή και η συζήτηση με συναδέλφους από την Ιταλία έδωσε την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς τού Σχολείου μας να ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια τού μαθήματος και να προβληματιστούν από κοινού πάνω σε καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Ήταν μια ενδυναμωτική και εποικοδομητική εμπειρία που έθεσε τις βάσεις για μια γόνιμη μελλοντική συνεργασία.