Αρσάκεια Ιωαννίνων

Τον Απρίλιο τού 2024, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες τού τμήματος Γ΄γ τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού μελέτησαν, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους, κ. Μαρίας Σκούρτη, το ποίημα «Στο παιδί μου» τού Μανόλη Αναγνωστάκη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές τής πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, καθώς και το τραγούδι τού Διονύση Σαββόπουλου «Τι έπαιξα στο Λαύριο».

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τα παιδιά να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους, ώστε να οπτικοποιήσουν/εικονοποιήσουν το ποίημα, δημιουργώντας κολλάζ ή βίντεο, και να συγκρίνουν τη δική τους ερμηνευτική προσέγγιση με εκείνες των συμμαθητών τους, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι η ανάγνωση οδηγεί διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις τού ποιητικού έργου.

Στόχος τής δραστηριότητας ήταν να δοθεί έμφαση στη δημιουργική ενεργοποίηση των μαθητών, στη μετουσίωση και μεταφορά των συναισθημάτων που τους προκαλεί η λογοτεχνική ανάγνωση ενός κειμένου, το οποίο συνδυάζει λόγο, ήχο εικόνα, αλλά και στην ανάληψη ερμηνευτικών πρωτοβουλιών από την πλευρά τους σε μια προσπάθεια διαφορετικής προσέγγισης τής Λογοτεχνίας και σε αντίθεση με τις αναγνωστικές διαδικασίες που μπορεί, κάποιες φορές, να είναι μηχανικές, παθητικές ή συναισθηματικά ουδέτερες.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιούργησαν βίντεο και εικαστικές εργασίες με φαντασία και μεράκι! Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!

Μπορείτε να δείτε τις εργασίες των μαθητών και μαθητριών μας:  Γ. Μ. Μαυραγάνη, Δ. Μαργέλου, Χ. Νάκα, Φ. Λαμπράκη, Γ. Νικολή, Η. Παπαγεωργοπούλου, Θ. Μοθωναίου, Μ. Δεσυνιώτη και Χ. Μπαμπαλή στα βίντεο που ακολουθούν.