Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 17 μαθητές και μαθήτριες τής Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών τής Γ΄ τάξης: «Λέσχη MUN debate» τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη τής Βουλής, που στεγάζεται στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, και έλαβαν μέρος στο βιωματικό εργαστήριο «Μάθε τα δικαιώματά σου, παίζοντας!». Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από τη δρα Ασπασία Παπαλόη και πραγματεύεται κάποια από τα δικαιώματα τού πολίτη, όπως προκύπτουν από το Σύνταγμα, και συγκεκριμένα από τα άρθρα: 5Α (Δικαίωμα στην Πληροφόρηση), 14 (Ελευθερία τού Τύπου) & 16 (Παιδεία, Τέχνη, Επιστήμη). Μέσα από τη διαδραστικότητα, τη συνεργασία και την ισότιμη συμμετοχή, επιδιώκεται η κατανόηση των δικαιωμάτων αξιοποιώντας την αφήγηση, την παντομίμα και το θεατρικό παιχνίδι.

Οι συμμετέχοντες μαθητές επέλεξαν να ασχοληθούν με το δικαίωμα τής «Ελευθερίας τού Τύπου» και εργάστηκαν σε ομάδες χρησιμοποιώντας τεχνικές ιδεοθύελλας. Διερεύνησαν βασικά ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία τού Τύπου, συζητώντας για τη σχέση της με τη δημοκρατία και τη διαμόρφωση τής δημόσιας γνώμης. Έτσι, αναδείχθηκαν ζητήματα περί περιορισμών, ηθικής ευθύνης των μέσων και τής κυβέρνησης, καθώς και τού ρόλου των μαθητών στη διασφάλιση τής ελευθερίας τού Τύπου. Η πολυφωνία των μέσων και η εκπαίδευση προέκυψαν ως σημαντικοί παράγοντες. Η συζήτηση αυτή ανέδειξε τη συνδρομή των μαθητών στην κατανόηση και την προώθηση τής ελευθερίας τού Τύπου.

Στη συνέχεια οι μαθητές αποτύπωσαν τις ιδέες τους σε μια αφίσα που παρουσίασαν στις υπόλοιπες ομάδες. Ακολούθησε μια μικρή ξενάγηση από την κ. Έλενα Αντωναράκου στους χώρους τής Βιβλιοθήκης τής Βουλής και την περιοδική έκθεση «Ιστορίες Επιβίωσης: Πρόσφυγες και εργασία στις νέες πατρίδες», με θέμα την επαγγελματική ενσωμάτωση των προσφύγων στον Ελλαδικό χώρο και τη συμβολή τους στον κοινωνικοοικονομικό βίο τής Ελλάδας από τα πρώτα χρόνια τής άφιξής τους μέχρι τη δεκαετία τού 1940.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν: η υπεύθυνη τής Λέσχης MUN, καθηγήτρια Αγγλικών κ. Μαίρη Μαρίν και η κ. Ελένη Βλάχου-Τσοτσορού, καθηγήτρια Καλλιτεχνικών. Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μαρία Καμηλάκη, προϊσταμένη τής Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης τής Βουλής, για τη συμβολή της στην άψογη διοργάνωση αυτής τής εκπαιδευτικής επίσκεψης!