Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, και με στόχο την καλλιέργεια τής Φιλαναγνωσίας και την επαφή με το ποιοτικό βιβλίο, οι μαθητές τού τμήματος Γ΄γ τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, στα τέλη τού πρώτου τετραμήνου, διάβασαν το βιβλίο τής Μ. Παπαγιάννη «Το δέντρο το μονάχο», ένα αφήγημα με τη γοητεία τού παραμυθιού (Δείτε εδώ τη σύνοψη τού βιβλίου).

Το βιβλίο έχει αποσπάσει το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2011 και το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά, Περιοδικό "Διαβάζω" 2011. Οι ανθρώπινες σχέσεις και αδυναμίες αλλά και οι προκαταλήψεις, που περνούν από γενιά σε γενιά, αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο ξεδιπλώνει την ιστορία της συγγραφέως (δείτε εδώ τη συγγραφέα να μιλά για το βιβλίο).

Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την πάλη τού μικροκαμωμένου αλλά γενναίου πρωταγωνιστή ενάντια στην άγνοια και την προκατάληψη, στην απάνθρωπη μεταχείριση των ατόμων με ιδιαιτερότητα, στην επιβολή του ισχυρότερου, στον εκφοβισμό και την ιδιοτέλεια. Με όπλο την επιμονή του, ο ήρωας θα καταφέρει τελικά να δώσει ξανά τη χαρά της ζωής στον «αποδιοπομπαίο τράγο» τής κλειστής, στενόμυαλης, επαρχιακής κοινωνίας που λειτουργεί ως σκηνικό τής ιστορίας....

Μετά την ανάγνωση τού βιβλίου, και με τη συνδρομή τής φιλολόγου τού τμήματος κ. Μαρίας Σκούρτη, οι μαθητές συζήτησαν τις εντυπώσεις τους, προβληματίστηκαν πάνω στο πώς, διαχρονικά, τα στερεότυπα επηρεάζουν τούς ανθρώπους, μίλησαν για τούς ήρωες τού βιβλίου που αγάπησαν περισσότερο και ασχολήθηκαν με ασκήσεις δημιουργικής γραφής.

Παρατίθενται ενδεικτικά εδώ κάποιες εντυπώσεις των παιδιών από την ανάγνωση τού βιβλίου.
Και εδώ κάποια από τα ποιήματα που έγραψαν τα παιδιά, αντλώντας την έμπνευσή τους από το βιβλίο.

image001