Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 μαθητές και μαθήτριες τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, μαζί με την καθηγήτριά τους κ. Ελένη Γαλιάνδρα, τεχνολόγο ηλεκτρολόγο μηχανικό, επισκέφθηκαν, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Τεχνολογίας, το Μουσείο Αναλογικής Τεχνολογίας τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού.
Η διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με στόχο οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίσουν τεχνολογικά αντικείμενα και πειραματικές διατάξεις των οποίων η λειτουργία βασίζεται στην αναλογική τεχνολογία, και να εμπνευστούν για να κατασκευάσουν δικά τους τεχνουργήματα.
Στον μουσειακό χώρο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εργαστηριακές συσκευές, όπως είναι τα γαλβανόμετρα, τα αμπερόμετρα, τα βολτόμετρα, οι μαγνητικές πυξίδες, οι συσκευές μελέτης υδροστατικής και ατμοσφαιρικής πίεσης και αρκετές άλλες συσκευές, οι οποίες αποτέλεσαν σημαντικό εποπτικό και βοηθητικό υλικό για την εκπαίδευση στα Σχολεία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κατά το παρελθόν.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία με τη βοήθεια τού κ. Παύλου Νικόλα, συντηρητή τού μουσείου, να παρακολουθήσουν, με τη χρήση μιας παλαιάς κινηματογραφικής μηχανής, ένα απόσπασμα από την παιδική σειρά: «Γούντι ο τρυποκάρυδος» και να επισημάνουν διαφορές μεταξύ τής αναλογικής και τής ψηφιακής τεχνολογίας.
Κατά την έξοδό τους από το μουσείο ο κ. Μάνος Πουλής, Υπεύθυνος τού εγατοτεχνικού προσωπικού τής Τεχνικής Υπηρεσίας τής Φ.Ε., τους έδειξε το ηλιακό ρολόι και τη λειτουργία του. Στους μαθητές και τις μαθήτριες έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ακρίβεια τού ηλιακού ρολογιού στη μέτρηση τής ώρας.
Στο τέλος τής επίσκεψης τα παιδιά έπαιξαν ένα παιχνίδι αναγνώρισης και λειτουργίας των αντικειμένων που είδαν.
Λίγα λόγια για το Μουσείο Αναλογικής Τεχνολογίας:
Στα Σχολεία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας συγκροτήθηκε πρόσφατα συλλογή μηχανημάτων και οργάνων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για την εκπαίδευση των Αρσακειάδων. Η συλλογή αυτή αφενός παρέχει μοναδική βιωματική εμπειρία για την ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα τής παιδείας που προσφέρουν τα Σχολεία αυτά στην ελληνική κοινωνία κατά τα 187 έτη τής ιστορία τους και αφετέρου αποτελεί για τούς σημερινούς μαθητές και μαθήτριες ένα εξαιρετικό εργαλείο τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Η δημιουργία τής συλλογής οφείλεται αποκλειστικά στον ζήλο ενός ανθρώπου, τού κ. Παναγιώτη Καραούζα, μηχανολόγου τής Τεχνικής Υπηρεσίας τής ΦΕ, ο οποίος πριν από δέκα περίπου χρόνια άρχισε να συγκεντρώνει τα παροπλισμένα όργανα και μηχανήματα από τούς διάφορους χώρους των Σχολείων μας.
Συντηρώντας τα και μελετώντας τα κατάφερε να τα αποκαταστήσει λειτουργικά και το 2015, μετά από έγκριση τού Διοικητικού Συμβουλίου τής ΦΕ, να υλοποιήσει την ιδέα του για ένα Μουσείο Αναλογικής Τεχνολογίας, το οποίο στεγάζεται πλέον στον προαύλιο χώρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο Αναλογικής Τεχνολογίας πατήστε εδώ.