Αρσάκεια Ιωαννίνων

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εφετινή τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή για 88 τους μαθητές και μαθήτριες τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού στον Πλαταμώνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο τού αναλυτικού εκπαιδευτικού προγράμματος.

Η εκδρομή διοργανώθηκε με σκοπό να αποκαλύψει στα παιδιά τις φυσικές ομορφιές τής Κεντρικής Μακεδονίας και τής Θεσσαλίας, παράλληλα, όμως, δόθηκε η δυνατότητα τής επίσκεψής τους σε σημαντικούς χώρους συνδεδεμένους με την ιστορία, την παράδοση, καθώς και την κοινωνική ζωή των Νομών Πιερίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Μαγνησίας και Λαρίσης.

Πρώτος σταθμός τής εκδρομής μας υπήρξε το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιΐας Νικολάου και Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, στον Βόλο. Το μουσείο στεγάζεται στο ομώνυμο εργοστάσιο, τού οποίου τα εργαστήρια και οι βιομηχανικοί χώροι έχουν αναστηλωθεί και αποτελούν σήμερα σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο.

Κατά τη διάρκεια τής περιήγησής τους οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις τού εργοστασίου με τα βαγονέτα, τις δεξαμενές αργίλου, τις πρέσες και την επιβλητική κάμινο, ενώ είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με όλα τα στάδια τής παραγωγής πλίνθων και κεράμων, καθώς και την καθημερινή ζωή των εργατών που δούλευαν στο εργοστάσιο.

Ακολούθησε σύντομος περίπατος στη μαρίνα τού λιμανιού τού Βόλου έως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και φαγητό σε ξενοδοχείο τής πόλης. Αργά το απόγευμα φθάσαμε στον Πλαταμώνα, όπου αρκετά κουρασμένοι, αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια, δειπνήσαμε και ξεκουραστήκαμε.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με την επίσκεψή μας στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, στην περιοχή τής Βεργίνας κοντά στην πόλη τής Βέροιας. Με τη βοήθεια των εξαιρετικών ξεναγών μας, οι μαθητές μας περιηγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο τής Βεργίνας, όπου θαύμασαν σημαντικά αρχαία μνημεία και εντυπωσιακά εκθέματα που ανακαλύφθηκαν από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο, όπως οι τάφοι των Μακεδόνων βασιλέων, το Ηρώον, η ασπίδα και η πανοπλία τού Φιλίππου Β΄, η χρυσή λάρνακα με το δεκαεξάκτινο αστέρι, οι εκπληκτικές μαρμάρινες επιτύμβιες στήλες, τα χρυσά κτερίσματα και τα μικρογραφικά αγάλματα από ελεφαντόδοντο.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς τής UNESCO.

Αφού ήπιαμε τον χυμό μας στην υπαίθρια καφετέρια τού αρχαιολογικού χώρου, αναχωρήσαμε για την πόλη τής Νάουσας. Και, αφού τελειώσαμε το γεύμα μας, κάναμε έναν περίπατο στο Άλσος τού Αγίου Νικολάου, έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου, που περιλαμβάνει ένα από τα ελάχιστα δάση υπεραιωνόβιων πλατάνων στη χώρα και άφθονα τρεχούμενα νερά.
Τα παιδιά θαύμασαν το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον, με τις φλαμουριές και τις βελανιδιές να εναλλάσσονται με τα τεράστια πλατάνια, και φωτογραφήθηκαν στις ξύλινες γέφυρες επάνω από τα νερά των πηγών τού ποταμού τής Αράπιτσας.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τους επιβλητικούς καταρράκτες τής Έδεσσας. Εντυπωσιαστήκαμε από το σημαντικό αυτό φυσικό αξιοθέατο και ιδιαίτερα από τον μεγαλύτερο καταρράκτη στον ελλαδικό χώρο, τον Κάρανο, πίσω από τα νερά τού οποίου περπατήσαμε και βγάλαμε τις φωτογραφίες μας.
Έπειτα, χαλαρώσαμε έχοντας μπροστά μας το εκπληκτικό αυτό θέαμα και, αργά το απόγευμα, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο.

Το μεγαλύτερο μέρος τής τρίτης ημέρας τής εκδρομής μας περιελάμβανε ξενάγηση στην πανέμορφη πόλη τής Θεσσαλονίκης. Στην αρχή τής επίσκεψής μας στη συμπρωτεύουσα επισκεφθήκαμε τον μεγαλοπρεπή και ιστορικό ιερό Ναό τού Αγίου Δημητρίου, πολιούχου τής Θεσσαλονίκης.
Εκεί συναντήσαμε τούς ξεναγούς μας, από τούς οποίους ενημερωθήκαμε σχετικά με την ιστορία του ναού από το 313 μ.Χ., που ιδρύθηκε το πρώτο προσευχητάριο στον τόπο μαρτυρίου τού Αγίου Δημητρίου, έως το 1948, που είχαμε την αναστήλωσή του μετά την μεγάλη πυρκαγιά τού 1917.

Κατά τη διάρκεια τής περιήγησής μας μέσα στον ναό, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις επιβλητικές εικόνες και τον λαμπρό γλυπτικό και ζωγραφικό διάκοσμο τού ναού, με ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, και να κατεβούν στην κρύπτη τού ναού, όπου σύμφωνα με την παράδοση, ο πολιούχος τής Θεσσαλονίκης μαρτύρησε.

Εν συνεχεία κάναμε με τα λεωφορεία ένα σύντομο οδοιπορικό στην πόλη, ξεκινώντας από την Άνω Πόλη, περνώντας από το Καυτατζόγλειο Στάδιο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, την Αψίδα τού Γαλέριου και τη Ροτόντα και καταλήγοντας στην παραλία τής Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε ένας πολύ όμορφος περίπατος στην παραλία έως την Πλατεία Αριστοτέλους.
Εντυπωσιαστήκαμε από τον Λευκό Πύργο και το άγαλμα τού Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αφού γευματίσαμε στην οδό Αριστοτέλους, επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία με προορισμό το βυζαντινό κάστρο τού Πλαταμώνα, ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα τής χώρας μας, που χτίστηκε από τούς Φράγκους, μετά την Δ΄ Σταυροφορία (1204). Κατά την περιήγησή μας στο κάστρο είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την εκπληκτική θέα τής απέραντης θάλασσας τού Αιγαίου Πελάγους
Το βράδυ, μετά το δείπνο, έγινε στο ξενοδοχείο ένα πάρτι, κατά τη διάρκεια τού οποίου τα παιδιά άκουσαν μουσική, χόρεψαν, γέλασαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Την τελευταία ημέρα τής εκδρομής μας επισκεφθήκαμε ένα από τα πιο γνωστά φαράγγια τής Ελλάδας,  το Φαράγγι τού Ενιπέα. Πρόκειται για ένα μέρος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, το οποίο βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές τού Ολύμπου, εκτεινόμενο από το Λιτόχωρο, με υψόμετρο στα 300 μέτρα περίπου, έως τη θέση Πριόνια, με υψόμετρο στα 1.100 μέτρα.
Αφού κάναμε μια σύντομη πεζοπορία μέσα στο δάσος, απολαύσαμε τον χυμό μας δίπλα στο ποτάμι τού Ενιπέα.

Τελευταίος σταθμός τής εκδρομής μας ήταν τα Αμπελάκια τού Νομού Λαρίσης. Πρόκειται για ένα ιστορικό χωριό, χτισμένο στους πρόποδες τού Ολύμπου, το οποίο γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση και απέκτησε πανευρωπαϊκή φήμη στα τέλη τού 18ου και στις αρχές τού 19ου αιώνα, λόγω τής ανάπτυξης των τοπικών βιοτεχνιών, τής εμπορίας βαμβακερών υφασμάτων και κόκκινων νημάτων, καθώς και τής ίδρυσης τής «Συντροφίας των Αμπελακίων», τού πρώτου οικονομικού οργανισμού θεμελιωμένου σε συνεταιριστική βάση.

Αφού περπατήσαμε στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια και θαυμάσαμε τα αρχοντικά, που αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα τής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, γευματίσαμε στην πλατεία τού χωριού, και αναχωρήσαμε για την Αθήνα.

Όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, συμφωνήσαμε ότι αυτές οι 4 ημέρες μάς γέμισαν με συναρπαστικές εικόνες και ευχάριστα συναισθήματα.

Αρχηγός τής εκδρομής ήταν η Διευθύντρια κ. Ευδοκία Πατσιλινάκου, με συνοδούς τους καθηγητές και τις καθηγήτριες: κ. Αικατερίνη Ζωίδου, Υποδιευθύντρια, Παντελή Κατηνιώτη, Μαίρη Μαρίν, Εβίτα Παπαστόιτση και Αρτέμιδα Σούσου.