Αρσάκεια Ιωαννίνων

Αθώοι κρίθηκαν οι καθηγητές και οι μαθητές των Β΄α και Β΄β τάξεων τού Α΄ Αρσακείου  Γυμνασίου Ψυχικού που επισκέφθηκαν το Πρωτοδικείο Αθηνών την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020...

Ο κ. Αντώνιος Παπαματθαίου, εισαγγελέας, και η κ. Σοφία Τοπαλίδου, πρόεδρος πρωτοδικών, γονείς μαθήτριας τού Σχολείου, μετά την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στους χώρους και στις διαδικασίες των δικαστηρίων τής Ευελπίδων, προέτρεψαν τους μαθητές «να λύνουν τις διαφορές τους εξωδικαστικά και, αν χρειαστεί, να κρατούν την αντιδικία χαμηλά».

Ο κ. Παπαματθαίου τόνισε μάλιστα ότι «σε μια ευνομούμενη κοινωνία δεν αντιδικούμε, δεν φτάνουμε στα άκρα». και ήταν  κατηγορηματικός στο να ακολουθεί κάθε άνθρωπος ως οδηγό τη συνείδησή του: «το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό· το ηθικό όμως είναι πάντα νόμιμο».

Η κ. Τοπαλίδου περιέγραψε αδρομερώς πώς λειτουργεί η πολιτική και η ποινική δικαιοσύνη  από τα Πρωτοδικεία  μέχρι και τον Άρειο Πάγο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον θεσμό τού πολίτη-δικαστή, τού ενόρκου δηλαδή, τού οποίου η ψήφος έχει την ίδια ισχύ με των δικαστών.
Αυτό, τόνισε, συνεπάγεται την ευθύνη τού πολίτη προς τον κρινόμενο συμπολίτη του και την κοινωνία.

Στη συνέχεια οι μθητές γνώρισαν την κ. Αλεξία Σταλίδου, εισαγγελέα ανηλίκων,η οποία στάθηκε στο εδώλιο τού κατηγορουμένου μπροστά στα παιδιά, και διευκρίνισε ότι σχετικά με τους ανήλικους η δικαιοσύνη ταυτίζεται με την προστασία. Γι’ αυτό και ο δικαστής εξαγγέλλει μέτρα, αλλά δεν επιβάλλει ποινές. 
Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, και για ανηλίκους άνω των 16, προβλέπεται ο περιορισμός σε ειδικά Καταστήματα Κράτησης.
Χαρακτηριστική, μάλιστα, πρόβλεψη τής δικονομίας των ανηλίκων είναι ότι μόνο σε αυτές τις δίκες η συνεδρίαση διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

Οι μαθητές παρακολούθησαν, πάντως, δύο δίκες «ανεῳγμένων των θυρών», παρά τον θόρυβο απέξω...
Η πρώτη αφορούσε στην ενδοοικογενειακή βία και η δεύτερη σε αυτοκινητιικό ατύχημα.

Και στις δύο περιπτώσεις θαύμασαν την ηρεμία, αλλά και την αυστηρότητα των δικαστικών λειτουργών.

Στη συνέχεια, οι γονείς τής  μαθήτριας και η εισαγγελέας απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις των μαθητών και των καθηγητών τους:

"- Γιατί να μην κάνω ό,τι θέλω κι ας βλάπτω μόνο τον εαυτό μου;
- Διότι βλάπτεις ένα κύτταρο τού πολυκύτταρου οργανισμού που λέγεται κοινωνία."

"- Τι να κάνω σε περίπτωση εκφοβισμού;
- Να απευθυνθείς στους γονείς και στους καθηγητές σου!"

"- Ο βασικός λόγος που καθυστερεί η απονομή τής δικαιοσύνης;
-Το ελληνικό Σύνταγμα επιβάλλει την έκδοση ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Αυτό σημαίνει ότι και για την απλούστερη των υποθέσεων η ετυμηγορία τού δικαστηρίου μπορεί να είναι πολλών σελίδων κείμενο."

Ο κ. Παπαματθαίου επεσήμανε, πάντως, σχετικά ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει καταδικαστεί από την Ε.Ε. για βραδύτητα, ποτέ όμως για κακή ποιότητα.

Βέβαια, θύμισε ότι από αρχαιοτάτων χρόνων οι Έλληνες επιλέγουν τις περισσότερες φορές να επιλύσουν τις διαφορές τους στο δικαστήριο, σε βαθμό που να χαρακτηρίζονται δικομανείς.
Και έκλεισε την ενδιαφέρουσα επίσκεψη των μαθητών υπενθυμίζοντας: "ας ομονοούμε κι ας μην αντιδικούμε!"

Μετά την επίσκεψη στο Πρωτοδικείο ακολούθησε γεύμα και περίπατος στο άλσος Βεΐκου.