Αρσάκεια Ιωαννίνων

Σε όλη τη διάρκεια τής σχολικής χρονιάς 2018-2019 οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού που διδάσκονται Γαλλικά με καθηγήτριες τις κ. Μαρία Λαγουρού και Έρη Λιάκου συμμετείχαν σε πρόγραμμα e-Twinning με τίτλο «Ο ελληνικός, ο γαλλορωμαϊκός και ο προκολομβιανός πολιτισμός από χθες έως σήμερα». Συνεργάστηκαν με μαθητές από δύο σχολεία: το ένα από το Βέλγιο και το άλλο από τη Μαρτινίκα.

Οι μαθητές και οι καθηγητές παρουσίασαν κατ’ αρχήν το «σήμερα»: τον εαυτό τους, το Σχολείο τους, την πόλη τους και στη συνέχεια εκπόνησαν εργασίες για το παρελθόν: ελληνική μυθολογία, ιστορικά στοιχεία για τον αρχαίο τρόπο ζωής, ενδυμασίας και κατοικίαςόπλα και μεθόδους πολέμου.

Χάρη στην πλατφόρμα e-twinning οι μαθητές και των τριών σχολείων είχαν τη δυνατότητα να σχολιάζουν τις παραγωγές τους, να παρατηρούν τις διαφορές και τις ομοιότητές τους, να ζητούν διευκρινίσεις από τους ξένους συμμαθητές τους και να επισημαίνουν τους κοινούς στόχους τους.

Ιδιαίτερη στιγμή τού προγράμματος ήταν οι αποστολές των χριστουγεννιάτικων δεμάτων: οι μαθητές και των τριών Σχολείων έστειλαν στους συμμαθητές τους πακέτα με δώρα και χριστουγεννιάτικες κάρτες. Όλα τα παιδιά ήταν πολύ χαρούμενα όταν άνοιξαν τα πακέτα και ανακάλυψαν τα ιδιαίτερα προϊόντα που έλαβαν από τη Μαρτινίκα και από το Βέλγιο: μαρμελάδες από εξωτικά φρούτα των Αντιλώνβελγικές σοκολάτες, συνταγές από το Βέλγιο και τη Μαρτινίκα και τα υλικά για να ετοιμασθούν αυτές οι συνταγές, τουριστικούς οδηγούςβιβλία και κόμικς στα Γαλλικά.

Η εκπόνηση τής συγκεκριμένης εργασίας με ψηφιακά εργαλεία (power point, video, quiz) έφερε σε επαφή τους Έλληνες μαθητές με γαλλόφωνους και τους ώθησε να χρησιμοποιήσουν τη γαλλική γλώσσα ως εργαλείο επικοινωνίας με συνομήλικους. Ακόμα, τους βοήθησε να καταλάβουν ότι πέρα από τις πολιτιστικές διαφορές οι άνθρωποι έχουν κοινά προβλήματα και κοινές επιδιώξεις.

Τέλος, η χρήση των ψηφιακών εργαλείων συνέβαλε στην εξοικείωση των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες.
Για να δείτε τις εργασίες πατήστε εδώ κι εδώ