Η εφετινή τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών τής Γ΄ τάξης τού Α΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού στην Καστοριά, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 11 Απριλίου έως την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, διοργανώθηκε με σκοπό να αποκαλύψει στα παιδιά τις φυσικές ομορφιές τής Δυτικής Μακεδονίας, παράλληλα, όμως, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να επισκεφθούν σημαντικούς χώρους συνδεδεμένους με την ιστορία, την παράδοση, καθώς και την κοινωνική και επαγγελματική ζωή των Νομών Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης.
Σε αυτήν συμμετείχαν 78 μαθητές οι οποίοι είχαν εκπονήσει ομαδικές εργασίες με θέματα που αφορούσαν στον ορυκτό πλούτο, την οικονομία, τις φυσικές ομορφιές και τον πολιτισμό τής συγκεκριμένης περιοχής.
Επίσης, μέρος των μαθητών ασχολήθηκε με την ανακύκλωση παρουσιάζοντας πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τομέα αυτό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Μετά την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη το οδοιπορικό των μαθητών ξεκίνησε με την επίσκεψη στο Γενικό Λύκειο τού Βελβεντού, όπου είχαν τη ευκαιρία να γνωριστούν με τους ντόπιους μαθητές, που τους υποδέχθηκαν με θέρμη στο αμφιθέατρο τού σχολείου τους, και τους ξενάγησαν στις πολύ όμορφες αίθουσες διδασκαλίας του αλλά και στις καλλιέργειες των αρωματικών φυτών που καλλιεργούν στον κήπο του.
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των συναδέλφων τού σχολείου και με ξεναγούς τα παιδιά, οι μαθητές περπάτησαν κοντά στους καταρράκτες τού Σκεπαστού, που αποτελεί έναν φυσικό χώρο ξεχωριστής ομορφιάς.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα αναχώρησαν για το Αμύνταιο όπου επισκέφθηκαν το οινοποιείο Άλφα, το οποίο διαθέτει κτήματα με ποικιλίες σταφυλιού που ευδοκιμούν στην περιοχή. Η υπεύθυνη παραγωγής εξήγησε στους μαθητές τη διαδικασία παραγωγής και εμφιάλωσης, και τους αποκάλυψε μικρά μυστικά για την διατήρηση τού κρασιού στο κελάρι τού οινοποιείου.
Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με την επίσκεψη των παιδιών στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων «Λαογραφίας και Προϊστορίας» στο Μαυροχώρι Καστοριάς, όπου ταξιδεύοντας στον χρόνο οι μαθητές γνώρισαν ήθη, έθιμα και πολιτιστικά στοιχεία τής περιοχής μέσα από την ξενάγηση τού ιδρυτή-κατασκευαστή των ομοιωμάτων και εκπαιδευτικού κ. Παναγιωτίδη.
Εν συνεχεία επισκέφθηκαν το Λιγνιτικό Πάρκο Δυτικής Μακεδονίας, στα όρια τής Πτολεμαΐδας, όπου παρακολούθησαν παρουσίαση στο αμφιθέατρο τού χώρου διοίκησης τής Δ.Ε.Η. σχετικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση τής περιοχής και τις προσπάθειες αποκατάστασής της με εναλλακτικές καλλιέργειες δένδρων και φυτών, στις οποίες περιηγηθήκαν αμέσως μετά.
Το μεσημέρι τούς βρήκε στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Αμυνταίου, έναν σταθμό με δύο παραγωγικές μονάδες, όπου βιωματικά κατανόησαν τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το ρεύμα που καταναλώνουμε.
Μετά το γεύμα περπάτησαν στην πόλη τής Κοζάνης.
Την τρίτη ημέρας τής εκδρομής επισκέφθηκαν τον νεολιθικό λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό, όπου αποκόμισαν μια ιδέα για το πώς ήταν η καθημερινή ζωή των ανθρώπων εκείνης τής εποχής, χιλιάδες χρόνια πριν τις μεγάλες γεωλογικές αλλαγές στην περιοχή.
Στις Πρέσπες, με τη βοήθεια ξεναγών, περιηγήθηκαν στο χωριό τού Αγίου Γερμανού, σε έναν νερόμυλο και σε μια παλαιοχριστιανική εκκλησία, παρατήρησαν με ενδιαφέρον τους πληθυσμούς των άγριων πτηνών στη Μικρή Πρέσπα και, διασχίζοντας τη μεγάλη πλωτή γέφυρα, έφτασαν στο νησάκι τού Αγίου Αχιλλείου, όπου στάθηκαν με δέος μπροστά στη Βασιλική τού ομώνυμου ναού, η οποία χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ.
Στη συνέχεια με ορμητήριο το χωριό Ψαράδες απόλαυσαν μια συναρπαστική βαρκάδα στη Μεγάλη Πρέσπα, στη διάρκεια τής οποίας θαύμασαν τις μοναδικές τοιχογραφίες φτάνοντας μέχρι το Τριεθνές, στα σύνορα Ελλάδας, Αλβανίας και Βορείου Μακεδονίας.
Μάλιστα, τους δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούν και ένα από τα περίφημα ασκηταριά τής περιοχής.
Με την επιστροφή τους, αργά το απόγευμα, έκαναν έναν παραλίμνιο περίπατο στην πόλη τής Καστοριάς απολαμβάνοντας το ωραίο ηλιοβασίλεμα.
Την τελευταία ημέρα επισκέφθηκαν το ενυδρείο τής πόλης τής Καστοριάς, όπου παρατήρησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είδη ψαριών που ευδοκιμούν στη λίμνη και στα ποτάμια τής περιοχής αλλά και σε άλλες περιοχές τού κόσμου.
Αμέσως μετά περιηγήθηκαν στο σπήλαιο τού Δράκου με τα μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα και τον εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο.
Απολαμβάνοντας την ηλιόλουστη ημέρα περπάτησαν δίπλα στη λίμνη φτάνοντας στην ιερά Μονή τής Παναγίας Μαυριώτισσας, όπου θαύμασαν τις υπέροχες εξωτερικές τοιχογραφίες της.
Στο Νυμφαίο οι μαθητές επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις τού Αρκτούρου στην περιοχή, όπου μέσα από μια διεξοδική παρουσίαση από εθελοντές συνειδητοποίησαν τη σπουδαία προσφορά τής οργάνωσης στην προστασία τής αρκούδας.
Μάλιστα, πολλά παιδιά είδαν για πρώτη φορά αρκούδες στο φυσικό τους περιβάλλον...
Στη συνέχεια ξεκινήσαν για το αεροδρόμιο τής Θεσσαλονίκης με προορισμό την Αθήνα, γεμάτοι ικανοποίηση
από την τετραήμερη εκδρομή τους.
Στην εκδρομή συμμετείχαν οι καθηγητές κ.Θεόδωρος Κόκκοτας, Παντελής Κατηνιώτης, Έφη Ταμπακάκη, Κατερίνα Ζωίδου και Κωνσταντίνος Αραμπατζής.
https://arsakeio.gr/gr/psychico/psychico-junior-high-a/ta-nea-mas/events-activities/39489-ekpaideutikh-ekdromh-twn-ma8htwn-sthn-kastoria-2#sigProIde0b2247071