Στο πρώτο μέρος τής παρουσίασης, οι μαθητές Αλεξία Ανδρουτσοπούλου, Γιώργος Βασιλόπουλος, Μαρία Δημακαράκου, Αλεξάνδρα Βίντσι, Σοφία Αλεξίου, Φαίδρα Γιέφτιτς και Μαρία Βέργου ανέλυσαν στους παρευρισκόμενους τις ομαδικές βιωματικές δράσεις και την έρευνα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι μαθητές τού τμήματός τους (Γ΄α), με την καθοδήγηση τής κ. Δουζίνα και τού κ. Κατηνιώτη.
Σκοπός των ομαδικών βιωματικών δράσεων ήταν οι συμμετέχοντες στο project μαθητές να βιώσουν τη σπουδαιότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να προβληματιστούν σχετικά με την παραβίασή τους και στη συνέχεια να ευαισθητοποιήσουν τους συμμαθητές τους σχετικά με τα θέματα τού ρατσισμού, τής παιδικής εργασίας, τής στέρησης πολιτικών ελευθεριών, τής καταπίεσης των γυναικών και τής λειτουργίας τού Ο.Η.Ε. Στόχος της έρευνας ήταν να καταγραφούν οι στάσεις των μαθητών τής Γ΄ Γυμνασίου απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα πριν και μετά τη διαδικασία τής ευαισθητοποίησης. Η εργασία αυτή είχε παρουσιαστεί και στο 6ο Μαθητικό Παναρσακειακό Συνέδριο με τίτλο «Σε έναν κόσμο που αλλάζει: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση και η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Στο δεύτερο μέρος τής παρουσίασης προβλήθηκε βίντεο με αποσπάσματα από τις εικονικές δίκες που πραγματοποιήθηκαν, με την καθοδήγηση της κ. Μαρίν, στο πλαίσιο τού προγράμματος «Εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα - Προσομοίωση δημοκρατικών θεσμών». Μετά από μια σύντομη εισαγωγή τής καθηγήτριας, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον τα αποσπάσματα από τις εικονικές δίκες, οι οποίες αποτελούν προσομοίωση τού συστήματος απονομής Δικαιοσύνης προσαρμοσμένα σε επίπεδο Γυμνασίου. Ειδικότερα, οι μαθητές-συμμετέχοντες καλούνταν να επιχειρηματολογήσουν σε ρόλο δικηγόρων και μαρτύρων, επιχειρώντας να πείσουν ένα άκρως απαιτητικό προεδρείο αποτελούμενο από τον πρόεδρο τού Δικαστηρίου, δύο παρέδρους και τον εισαγγελέα, καθώς και τετραμελή ομάδα ενόρκων που αντιπροσωπεύουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Τα θέματα που συζητούνταν αφορούσαν σε υποθέσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ήταν βασισμένα σε πραγματικές υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη ανά τον κόσμο, όπως η ισότητα των φύλων, η θανατική ποινή, ο περιορισμός τού διαδικτύου, η ευθανασία και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Το project πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τής Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, τής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, των Αγγλικών και τής Αγωγής Προφορικού Λόγου και διήρκεσε από τον Οκτώβριο τού 2017 έως τον Απρίλιο τού 2018. Υπεύθυνοι καθηγητές ήταν οι κ. Μαρίλη Δουζίνα, Παντελής Κατηνιώτης και Μαίρη Μαρίν.
View the embedded image gallery online at:
https://arsakeio.gr/gr/psychico/psychico-junior-high-a/ta-nea-mas/events-activities/36680-vionontas-ta-anthropina-dikaiomata-draseis-evaisthitopoiisis#sigProId129186a784
https://arsakeio.gr/gr/psychico/psychico-junior-high-a/ta-nea-mas/events-activities/36680-vionontas-ta-anthropina-dikaiomata-draseis-evaisthitopoiisis#sigProId129186a784