Αρσάκεια Ιωαννίνων

Η Καλλίσια Παναγιωτοπούλου, η οποία ήταν μαθήτρια τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κατά το σχολικό έτος 2022-23, ως μέλος τής ομάδας UNESCO, με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο κ. Ευαγγελία Λουτριανάκη, είχε συμμετάσχει στους 4ους Μαθητικούς Αγώνες Δημιουργικού Λόγου και είχε καταλάβει την 6η θέση σε σύνολο 250 μαθητών. Αυτή η νίκη εξασφάλισε τη συμμετοχή της, από τον Ιούνιο τού 2023, στο ευρωπαϊκό έργο #YouLEAD, ενός προγράμματος με συμμετοχή 3.000 νέων από χώρες τής ΕΕ, το οποίο υλοποιεί στην Ελλάδα η ActionAid Hellas σε συνεργασία με την Ένωση Ρητορικής.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο τού 2023 η μαθήτρια παρακολούθησε και συμμετείχε ενεργά στις συναντήσεις νεανικών ομάδων από την Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία και συνέβαλε δυναμικά στη δημιουργία ενός μανιφέστου, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο τον Φεβρουάριο τού 2024. Στο κείμενο αυτό οι νέοι και οι νέες τής Ευρώπης μοιράζονται με τους πολιτικούς ηγέτες την αγωνία τους για καίρια κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα και προτείνουν λύσεις.

Η Καλλίσια Παναγιωτοπούλου θα μεταβεί με άλλους τέσσερεις μαθητές από την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, τον επόμενο μήνα, και θα έρθει σε επαφή με κέντρα αποφάσεων και πολιτικά πρόσωπα που αξίζει να ακούσουν τη φωνή των νέων, όπως αυτή τής ελληνικής αποστολής.