Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025 οι συμμετέχοντες μαθητές στο πρόγραμμα τής Βουλής των Εφήβων, τής Α΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, επισκέφθηκαν την έκθεση AiTHERION: "Δημοκρατία και Ευδαιμονία".

Το AiTHERION αποτελεί συνεργασία τού Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”. Πρόκειται για μια φιλοσοφική βιωματική εμπειρία, καθώς όλα τα εκθέματα ήταν ψηφιακά και διαδραστικά. Στην έκθεση αυτή έγινε κατανοητή η σχέση των εννοιών τής «Δημοκρατίας» και τής «Ευδαιμονίας» υπό το πρίσμα τής αρχαίας ελληνικής σκέψης. Η έκθεση έθιξε αρκετά ζητήματα ηθικής και  "συντονιστής" τής εμπειρίας ήταν η «Αίθρα», προϊόν τής Τεχνητής Νοημοσύνης!

Τα παιδιά προβληματίστηκαν για τον τρόπο εκλογής των βουλευτών, αφού άκουσαν την επιχειρηματολογία τής Ασπασίας υπέρ τής κλήρωσης και τού Κλεισθένη υπέρ τής ψηφοφορίας. Στη συνέχεια πήραν θέση στη δίκη τής Αντιγόνης, σκέφτηκαν εάν θα ήθελαν να έχουν το δαχτυλίδι τού Γύγη, προσπάθησαν να εντοπίσουν τα μέσα που μετέρχεται ένας δημαγωγός για να (απο)προσανατολίσει τον λαό, έμαθαν μέσα από γρίφους για τις δημοκρατικές διαδικασίες τής αρχαιότητας και προβληματίστηκαν σχετικά με τις απόψεις τού Πλάτωνα, τού Αριστοτέλη, τής Αντιγόνης και τού Γλαύκωνα περί νόμων και δικαιοσύνης.

Επιστέγασμα τής διαδρομής ήταν η στάση τους στη δίκη του Σωκράτη. Οι μαθητές προσπάθησαν να κατανοήσουν την απόφασή του να πιει το κώνειο, εξέφρασαν την άποψή τους σαν να ήταν μαθητές του και στο τέλος μπήκαν και  οι ίδιοι στη θέση τού Σωκράτη.

Η μοναδική αυτή δραστηριότητα, με τη συμβολή τής τεχνολογίας, αλλά και τού υπεύθυνου τού προγράμματος που συντόνιζε τις συζητήσεις, προσέφερε την ευκαιρία στους μαθητές να προσεγγίσουν διαχρονικά φιλοσοφικά ζητήματα που αφορούν στη δικαιοσύνη και το «εὖ ζἦν» με έναν ξεχωριστό και ενδιαφέροντα τρόπο. Φυσικά η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε και μια χρήσιμη εμπειρία στο πλαίσιο τού προγράμματος τής Βουλής των Εφήβων, τού οποίου υπεύθυνη είναι η κ. Στέλλα Κουλάδη. Τα παιδιά συνόδευσε και η κ. Ειρήνη Τσαντάκη.

Ακολουθουν οι εντυπώσεις των μαθητών:

"Από το εν λόγω πρόγραμμα βγήκαμε πλουσιότεροι σε γνώσεις και εμπειρίες. Αυτό που καταλάβαμε είναι ότι μια πολιτεία που της οποία η λειτουργία καθορίζεται από έναν, δεν είναι πραγματική πολιτεία. Η θέληση του ενός δεν είναι πραγματικός νόμος, όταν έχει απέναντί του τη βούληση των πολλών. Επίσης κρατήσαμε τη στάση του Πλάτωνα, ο οποίος πίστευε πως καλύτερο είναι να αδικείσαι παρά να αδικείς, αλλά και τη θέση του Αριστοτέλη που θεωρούσε πως η σοφία κυριαρχεί στην ψυχή ενός ευτυχισμένου ανθρώπου, τα αισθήματα, οι επιθυμίες και οι πράξεις του πρέπει να ισορροπούν ανάμεσα στο «πολύ» και το «λίγο»."