Αρσάκεια Ιωαννίνων

"Διακόσια χρόνια πέρασαν. Δεν πέρασες. Μιλεί
για σε η κλαγγή του χρυσαϊτού κι η αναπνοή των κρίνων.
Στων Πιερίδων τους ναούς και θρόνοι και βωμοί
για σένα, και στη μνήμη των Ελλήνων."
(Διασκευή από το ποίημα "Μπάιρον" τού Κωστή Παλαμά)

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συγκίνηση, σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024, παρουσία τής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας τής χώρας και πολλών διπλωματών, η μεγάλη συναυλία τής Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) και τού Μουσείου Φιλελληνισμού για τα 200 χρόνια από το θάνατο τού Λόρδου Βύρωνα και τους Φιλέλληνες.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και καθηγητές και καθηγήτριες τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, στο πλαίσιο τής στενής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Επόπτρια τής Φ.Ε. κ. Νέλλη Παππά με την Ε.Ε.Φ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με απαγγελίες ποιημάτων τού Λόρδου Βύρωνα και άλλων Ελλήνων και Φιλελλήνων ποιητών από την συγγραφέα και δημοσιογράφο Victoria Hislop, την καθηγήτρια Ποίησης στο Πανεπιστήμιο τής Οξφόρδης Alicia E. Stallings και την ποιήτρια-στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής τής ΕΡΤ, το κουαρτέτο Dryades, η Μουσική τής Πολεμικής Αεροπορίας και η χορωδία Βριλησσίων με έργα τού Φιλέλληνα Βρετανού συνθέτη Tom Smail, καθώς και Ελλήνων συνθετών, ταυτισμένα με τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία.