Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024 η Α΄ τάξη του Β΄ Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού παρακολούθησε το διαδικτυακό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών του φορέα Kids Save Lives.

Πρόκειται για το πρώτο μέρος του Προγράμματος, το θεωρητικό και θα ακολουθήσει το πρακτικό μέρος με την εκπαίδευση των παιδιών από εθελοντή του προγράμματος και από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας, κ. Μ. Κάτσικα.
Το τμήμα Α4 του Λυκείου μας, χωρισμένο από την αρχή του σχολικού έτους σε ομάδες εργασίας, αντιμετωπίζει προκλήσεις εκπαιδευτικές ομαδικά και με πνεύμα άμιλλας και συνεργασίας. Θέλησε, λοιπόν, να μοιραστεί με την κοινότητα την εμπειρία αυτού του σεμιναρίου πρώτων βοηθειών.
Στην Ομάδα 1 (Κουτσίλα Μαρία [αρχηγός], Καπετανάκη Ανεζίνη, Μαλατέστα Ναταλία, Σαλούρος Γιώργος, Ξανθόπουλος Δημήτρης, Σαραντόπουλος Ηρακλής) άρεσε πολύ το πρόγραμμα Kids Save Lives «που βασιζόταν σε πραγματικά γεγονότα για το πώς παιδιά έσωσαν τη ζωή πολλών ανθρώπων. Πήραμε πολλές πληροφορίες για το πώς θα αντιμετωπίσουμε έκτακτα περιστατικά υγείας. Μακάρι, βέβαια, να μην παραστεί ποτέ ανάγκη να εφαρμόσουμε τις μεθόδους που μάθαμε σήμερα, είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε πρώτες βοήθειες όλοι και κυρίως οι νέοι, ώστε να είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε έκτακτο συμβάν».
Στην Ομάδα 2 (Σεϊτανίδης Γιώργος [αρχηγός] Σκουλικάρη Ηλέκτρα, Σηφάκης Μάνος, Σιαφάκας Κωνσταντίνος, Σίμου Ηλιάνα, Σουρβίνος Φοίβος) άρεσε περισσότερο το ότι «μάθαμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρές καταστάσεις, όπως την απώλεια ανθρώπινης ζωής, με υπευθυνότητα».
«[...] Δεν είναι τόσο ότι χάσαμε μάθημα, λέει χιουμοριστικά η Ομάδα 4 (Φλωροπούλου Άννα- Μαρία [αρχηγός], Τζανετή Αλίκη, Τζαμουράνη Νίκη, Τζαμτζής Θεόδωρος, Φλώρου Έφη) όσο ότι αποκτήσαμε το αίσθημα της προσφοράς και της ανθρωπιάς. Νιώσαμε τυχεροί κι ευγνώμονες που παρακολουθήσαμε κι εμείς -μαζί με άλλα 530 περίπου σχολεία- το πρόγραμμα αυτό».
Στην Ομάδα 3 (Ταπραντζή Ελένη [αρχηγός], Ταμβάκης Φίλιππος, Τασοπούλου Μάνια, Στυλιανίδη Σμαράγδα, Συρίγος Αναστάσης, Στεφάνου Ντόρα) άρεσε που έμαθαν «πρώτες βοήθειες για περιπτώσεις εγκεφαλικού, καρδιακής προσβολής, πνιγμού, σπασμών, επιληπτικής κρίσης. Ήταν το πρόγραμμα αυτό η κατάλληλη προετοιμασία για προσφορά βοήθειας στους συμπολίτες μας».