Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο τού σχεδίου δράσης «Καλλιεργώ εμπράκτως τη Φιλαναγνωσία», που προώθησε και εφάρμοσε το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού κατά το διδακτικό έτος 2023-2024, οι μαθητές τού τμήματος Β΄4, με πρωτοβουλία τής Διευθύντριας κ. Ν. Παππά και την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους κ. Δ. Αγιασοφίτη, επισκέφθηκαν, την Τρίτη 14 Μαΐου, τη Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Ψυχικού.

Κατά τη διάρκεια τού βιωματικού μαθήματος οι διδασκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν το βιβλίο «Η γλώσσα μας, 180 κείμενα για τη γλώσσα» τού κ. Γ. Μπαμπινιώτη και να διαβάσουν το κείμενο «Η τελειότητα τής Κυριακής Προσευχής», το οποίο επιλέχθηκε από τη Διευθύντρια. 

Κατά την επεξεργασία τού κειμένου οι μαθητές προέβησαν στον εντοπισμό βασικών γλωσσικών επιλογών, εμβάθυναν στη μελέτη τής τροπικότητας, ασκήθηκαν στη μετατροπή τής ενεργητικής σύνταξης σε παθητική, και αντίστροφα, και ασχολήθηκαν με την ανάλυση τού τίτλου, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των προαγωγικών εξετάσεων. Η επίσκεψη των μαθητών στη σχολική βιβλιοθήκη συνετέλεσε στην εξοικείωση με τον χώρο, τη διέγερση τού αναγνωστικού ενδιαφέροντος και την καλλιέργεια τής αναγνωστικής τους απόλαυσης.

Πριν από την ανάλυση τού κειμένου οι διδασκόμενοι μελέτησαν, με την καθοδήγηση τού θεολόγου τους κ. Π. Ανδριόπουλου, το κείμενο τής Κυριακής Προσευχής στο μάθημα των Θρησκευτικών.