Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 η μαθητική κοινότητα και ο Σύλλογος Διδασκόντων τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού παρακολούθησαν, στο θέατρο των Αρσακείων Ψυχικού, τη γιορτή που ετοίμασε για την εθνική επέτειο τής 25ης Μαρτίου το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, με τίτλο «Και εσύ αθάνατη, εσύ θεία, που ό,τι θέλεις ημπορείς Ελευθερία».

Τον πανηγυρικό τής ημέρας εκφώνησε, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Διδασκόντων, ο φιλόλογος κ. Σπύρος Γαβαλλάς. Με τρόπο λιτό, προσιτό και πρωτότυπο συνδύασε το χτες με το σήμερα, την ηρωική με την ανθρώπινη πτυχή των αγωνιστών, το σχολείο με την ιστορία, τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία με τους αγωνιστές ιδρυτές της, οι οποίοι το 1836 υπέγραψαν για τη δημιουργία ενός σχολείου θηλέων.

Το θεατρικό που ακολούθησε εστίασε στην εσωτερική διαδρομή τού Διονυσίου Σολωμού έως τη σύνθεση τού Ύμνου εις την Ελευθερίαν, που έμελλε να γίνει ο νέος "Θούριος" των Ελλήνων. Το θεατρικό πλαισίωσε η χορωδία τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού και χορευτική ομάδα με παραδοσιακούς χορούς, κυρίως, από την Κέρκυρα. Έτσι, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν για μία ακόμα φορά την ευκαιρία να τιμήσουν όλοι μαζί, με γόνιμο και βιωματικό τρόπο, την εθνική επέτειο με θέατρο, ποίηση, μουσική και χορό.