Αρσάκεια Ιωαννίνων

Τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας επισκέφθηκε στις 8 Φεβρουαρίου η Β΄ τάξη του Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού. Αρχηγός της εκδρομής η Διευθύντρια Νέλλη Παππά και συνοδοί οι εξής εκπαιδευτικοί: Αντωνόπουλος Δημήτρης, Παπαθανασίου Αχιλλέας, Πουλόπουλος Ιωάννης, Τσαντάκη Ειρήνη, Δεσποτόπουλος Γιώργος, Σχοινάς Γιώργος, Καργάκος Γιάννης.

Η ομάδα μαθητών και καθηγητών επισκέφθηκε τα υποβρύχια «Πιπίνος» και «Παπανικολής», τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» και το αρματαγωγό «Λέσβος» και ξεναγήθηκε στους χώρους τους από μέλη των πληρωμάτων.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί πήραν γεύση από τον τρόπο δράσης και διαβίωσης των πληρωμάτων, ανθρώπων που ριψοκινδυνεύουν για τη διατήρηση της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Η μειλιχιότητα, η ευγένεια και η σεμνότητα στη συμπεριφορά τους ήταν για όλους μάθημα εξίσου σημαντικό με όσα μας είπαν και μας έδειξαν για τα σκάφη τους και τον τρόπο δράσης τους. Μίλησαν για πειθαρχία, για αλληλοσεβασμό, για όρια, για κανόνες από τα οποία κρέμονται οι ζωές όλων στα σκάφη. Η ομάδα θυμήθηκε τον Θουκυδίδη που λέει πως η δύναμη δεν βρίσκεται τόσο στα όπλα όσο στο φρόνημα αυτών που τα κρατούν: «ἄνδρες γὰρ πόλις, καὶ οὐ τείχη οὐδὲ νῆες ἀνδρῶν κεναί». Επισκεφθήκαμε, λοιπόν, «νήες» -με άνδρες και γυναίκες-, που μας εμφύσησαν φρόνημα μαχητικής αισιοδοξίας. Με το φρόνημα αυτό μπορεί να εκπληρωθεί η ευχή που μας έδωσαν, όταν τους αποχαιρετούσαμε: «καλή επιτυχία στα παιδιά. Ευχόμαστε να εκπληρώσουν όλα τα όνειρά τους!». Μπορεί να εκπληρωθεί και με τη χάρη του Αγίου Νικολάου, του οποίου το εικόνισμα υπήρχε σε κάθε διαμέρισμα, κάθε πλοίου που επισκεφθήκαμε. Διότι, όπως μας εξήγησε ο ύπαρχος του Υ/Β «Πιπίνος», «είναι το δεξί μας χέρι».

Ευχαριστούμε από καρδιάς τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού μας, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, για τη φιλοξενία και την ξενάγηση. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν μαθητές και μαθήτριες στην επιστροφή ήταν μία μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία η ξενάγηση αυτή στα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και η μετάβαση σε ιδεώδεις καιρικές συνθήκες στην Σαλαμίνα.