Αρσάκεια Ιωαννίνων

Το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού τίμησε και αυτή τη χρονιά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023. Γενικός στόχος τής ημέρας είναι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση η ενθάρρυνση και η διατήρηση τής πλούσιας γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας τής Ευρώπης.

Επιδιώκεται, επίσης, να διευρυνθεί το φάσμα των γλωσσών που μαθαίνουν οι άνθρωποι στη ζωή τους, με σκοπό να αναπτυχθούν οι γλωσσικές τους δεξιότητες και να ενισχυθεί η διαπολιτισμική κατανόηση. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια ευκαιρία για τον εορτασμό όλων των γλωσσών τής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτικών γλωσσών και των γλωσσών των μεταναστών. Η Ημέρα αυτή είναι μια πρωτοβουλία τού Συμβουλίου τής Ευρώπης και γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2001.

Σε αυτό το πλαίσιο οι μαθητές/-τριες από τα τμήματα Αγγλικής, Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας τού Β΄  Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού όλων των επιπέδων συμμετείχαν, με βάση το επίπεδο τής γλωσσομάθειάς τους, σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με στόχο την ανάδειξη τού ρόλου τής γλώσσας ως μέσου καλλιέργειας και προώθησης θετικών συμπεριφορών συνεργασίας και πολυπολιτισμικής εκτίμησης μεταξύ χωρών και λαών.

Πλούσιο υλικό για τις δραστηριότητες αυτές αντλήθηκε από ιστοσελίδες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από έντυπο υλικό τού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που φρόντισε το Σχολείο να προμηθευτεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023.

Ειδικότερα, οι μαθητές/-τριες έλυσαν γρίφους, έμαθαν παροιμίες, έπαιξαν γλωσσικά παιχνίδια,  παρακολούθησαν βίντεο με γλωσσοδέτες, έφτιαξαν αφίσες, έμαθαν πολυσύλλαβες λέξεις σε κάθε γλώσσα, μίλησαν για την αξία τής γλωσσομάθειας και ενημερώθηκαν για όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, ακόμη και τις λιγότερο ομιλούμενες.

Ιδιαίτερα πρωτότυπη φετινή δράση αποτέλεσε η δημιουργία σκίτσου από τη μαθήτρια τής Β΄ τάξης Ναταλί Δημητριάδη, καθώς και πολύχρωμης αφίσας από τον μαθητή τής Β΄ τάξης Κωνσταντίνο Κυρολλάρι.
Οι δύο μαθητές άντλησαν έμπνευση από το ιδιαιτερο νόημα τής ημέρας και, με την διακριτική καθοδήγηση τής καθηγήτριας Γαλλικής Γλώσσας κ. Κατερίνας Τσιχλή και τής Διευθύντριας κ. Νέλλης Παππά, δημιούργησαν τα έργα τους.

Το μεν σκίτσο θα εκτυπωθεί σε καλαίσθητες υφασμάτινες τσάντες και θα διατεθεί στη μαθητική κοινότητα, η δε αφίσα θα παραχθεί σε αντίγραφα που θα κοσμήσουν κοινόχρηστους χώρους τού Σχολείου μας.