Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στις 14 Ιουνίου τού 1837, σε ένα διώροφο κτήριο με μπαλκόνι και εσωτερική αυλή στο κέντρο τής Αθήνας, πραγματοποιείται ο πρώτος Αγιασμός τού Σχολείου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, τού «Σχολείου Κορασίων»Ενός σχολείου που με τη ρηξικέλευθη, για την εποχή και τις αντιλήψεις, τομή δίνει την ευκαιρία τής μόρφωσης σε ευκατάστατες αλλά και άπορες Ελληνίδες.

Από τότε έχουν περάσει 185 χρόνια και, παρά τις εθνικές και παγκόσμιες ανακατατάξεις, οι μαθητές των Σχολείων τής Φ.Ε εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στα προαύλιά τους για τον καθιερωμένο Αγιασμό και να ανακαλύπτουν με τη βοήθεια των δασκάλων τους τη μαγεία τής γνώσης, την αξία τής προσπάθειας, τη γοητεία των μεγάλων και μικρών στόχων και τη συγκίνηση τής επίτευξής τους.


Ο φετινός Αγιασμός έρχεται μαζί με το πρώτο κουδούνι στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 και είναι σίγουρα ένας διαφορετικός Αγιασμός, καθώς έχουν περάσει δύο χρόνια πανδημίας, κοινωνικής αποστασιοποίησης, εγκλεισμού, φόβου και διαδικτυακών μαθημάτων.
Και σε αυτές τις απροσδόκητες και εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές των Σχολείων μας ένωσαν τις δυνάμεις τους και έμειναν πιστοί στο όραμα μιας ποιοτικής εκπαίδευσης. Όμως από μακριά...

Γι’ αυτό φέτος τα προαύλια των σχολείων μας γίνονται και πάλι το επίκεντρο τής πολυπόθητης «συνάντησης», τής όμορφης συνύπαρξης και τής ουσιαστικής εγγύτητας που τόσο νοσταλγήσαμε όλοι.

Με το μυαλό στραμμένο στη χρονιά που έρχεται ας ευχηθούμε να είναι η επιστροφή στην ομαλότητα χωρίς εμπόδια και παλινωδίες...
Ας δοθεί η ευκαιρία σε όλους μας, μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την επιμονή, την εργατικότητα, την έμπνευση και τον σεβασμό, να συνεχίσουμε το έργο τής προόδου που θεμελιώθηκε 185 χρόνια πριν.

Ας είναι ο φετινός Αγιασμός μια όμορφη γιορτή εκπαιδευτικών και μαθητών που πιασμένοι χέρι χέρι κάνουν ένα ακόμη βήμα προς τη γνώση, την ανθρωπιά και τον πολιτισμό.