Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 το τμήμα Α΄2 τής Α΄τάξης τού Β΄Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού επισκέφθηκε την Ελληνοαμερικάνική Ένωση, στην οδό Μασσαλίας, για να ξεναγηθεί στην έκθεση "Πολυκατοικία", την οποία επιμελήθηκαν οι κ. Νίκος Βατόπουλος και Ίριδα Κρητικού.
Πρόκειται για "υβριδική έκθεση στους δύο εκθεσιακούς χώρους τού ισογείου. Ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, βίντεο και φωτογραφία συνδιαλέγονται με τεκμήρια, μακέτες, αναμνηστικές σημειώσεις και άλλο αρχειακό υλικό, ώστε να αρθρώσουν από κοινού ένα σύνθετο αφήγημα για την εμπειρία τής κατοίκησης".
Τους μαθητές και τις μαθήτριες υποδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Βατόπουλος, έγκριτος δημοσιογράφος τής εφημερίδας "Καθημερινή", ο οποίος, κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση τού Σχολείου, είχε την καλοσύνη να κάνει την ξενάγηση στα παιδιά.
Προσηνής και περιεκτικός, ο κ. Βατόπουλος στάθηκε σε κάθε έργο και μετέδωσε στους μαθητές το συναίσθημα που εμπνέει και το πνεύμα τής πόλης, τής δικής μας πόλης, τής Αθήνας.
Μιας μεγάλης πόλης που, όπως κάθε μεγάλη πόλη, είπε ο κ. Βατόπουλος μπορεί να σού πάρει αλλά και να σού δώσει τα πάντα. Από σένα εξαρτάται, όπως από σένα εξαρτάται το τι θα νιώσεις, κι αν θα νιώσεις, κοιτώντας ένα έργο τέχνης."Όλα είναι στο βλέμμα", είπε.
Μια όμορφη κοπέλα με πλεξούδες, με φόντο το άγριο τσιμέντο, μια νότα έρωτα, ανθρωπιάς, ελπίδας ίσως, στην απρόσωπη μεγαλούπολη...
Η μακέτα τής περίφημης μπλε πολυκατοικίας των Εξαρχείων, που κοντεύει τον ένα αιώνα ζωής, και έκανε τη ζωή των πρώτων κατοίκων της ανετότερη με τρεχούμενο ζεστό νερό, εσωτερική τουαλέτα και κεντρική θέρμανση!
Ο πίνακας τού ζωγράφου Ρόρρη με τη μεσόκοπη γυναίκα μόνη στο δωμάτιο και πίσω, απ’ το ανοιχτό παράθυρο, τα φώτα τού πολιτισμού με τη διαφήμιση τής Πιρέλλι να κυριαρχεί...
Μάς θύμισε τον στίχο τού Καρούζου από το
Ο ποιητής κύριοι περισσεύει!:
"Στο λέω για το καλό σου, παιδάκι μου,
CINTURATO υπάρχει μόνο PIRELLI."
Στην ξενάγηση, όμως, από τον κ. Βατόπουλο δεν υπήρχε μόνο διαφήμιση, καταναλωτισμός και απομόνωση.
Υπήρχαν και τα παιδιά, όπως οι μαθήτριες Ναταλί Δημητριάδη και Ναταλία Δρυμούση, που εντυπωσίασαν τον κ. Βατόπουλο με τις γνώσεις και τις ερωτήσεις τους.
Παιδιά, όπως ο Παύλος Καρτέρης που ήξερε το Μπάουχαους, όπως ο Μάρκος Ανδρεάδης που ήθελε να αγοράσει έναν πίνακα τού Φασιανού, τον ήξερε τον ζωγράφο και την αξία του, όχι όμως την τιμή του!
Παιδιά, όπως η Εύα Δαλιάνη, που είχε "κολλήσει" με μια φωτογραφία πολυκατοικιών που όλες φαίνονταν να είναι πράσινες ή κίτρινες!
Το αποκορύφωμα ήταν όταν η μαθήτρια Ραφαέλλα Καρμανιόλα έδειξε στον κ. Βατόπουλο μια δική της αστική φωτογραφία...
Αυτός ενθουσιασμένος πήρε τη φωτογραφία τής Ραφαέλλας και την έβαλε κάτω από μια φωτογραφία τής έκθεσης... Απίστευτο; Ήταν σχεδόν ίδιες! Ίδια λήψη, ίδια σύλληψη, ίδιο πνεύμα!
Μετά πήραν και άλλοι θάρρος και έδειχναν δικές τους αστικές φωτογραφίες. Αυτά τα παιδιά με τα κινητά, που δεν διαβάζουν, που δεν μιλάνε, που δεν ακούνε, έχουν πολλά να πουν αν τα ακούσουμε.
Και τότε, ίσως, αρχίσουν και να διαβάζουν...
Συνοδοί στην διδακτική αυτή επίσκεψη, την οποία ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε ως επιβράβευση στο τμήμα για την ομαδική του δουλειά στην αφίσα με θέμα «Γυναίκες και Ιράν», ήταν η Υποδιευθύντρια κ. Σοφία Ραπτάκη και ο φιλόλογος Γιάννης Καργάκος.
Δεσμευτήκαμε, όταν ο κ. Βατόπουλος έρθει στο Σχολείο μας, να επισκεφθεί τη δική μας έκθεση αστικής φωτογραφίας...
https://arsakeio.gr/gr/psychico/psychico-high-school-b/ta-nea-mas/events-activities/47761-ola-einai-sto-vlemma-4#sigProId0172f84bf4