Αρσάκεια Ιωαννίνων

Το Β’ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού, με 16 μαθητές από την Α’ και Β’ τάξη, συμμετείχε στο 8ο μαθητικό συνέδριο Model United Nations (ATSMUN), που διοργανώθηκε από τα Αρσάκεια Τοσίτσεια Σχολεία Πατρών, στις 3-6 Νοεμβρίου 2022. Το ATSMUN ανήκει από το 2019 στο πρόγραμμα συνεργασίας του THIMUN (The Hague International Model United Nations) , που είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο MUN με έδρα τη Χάγη και το οποίο παρέχει υποστήριξη σε επιλεγμένο αριθμό συνεδρίων σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το συνέδριο, που αποτελεί μια τριήμερη προσομοίωση των διασκέψεων και των εργασιών που πραγματοποιούνται στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση των μαθητών σχετικά με διεθνή θέματα υψίστης σημασίας, διεξήχθη στα Αγγλικά, σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού, με συμμετοχή μεγάλου αριθμού μαθητών από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό συνέδριο ήταν υβριδικό, για πρώτη φορά, με αρκετούς συμμετέχοντες.


Οι μαθητές/τριες της Β’ τάξης, Βάββα ‘Ηλιδα-Δήμητρα, Κατσούνη Σταυρούλα, Κασιμάτη Νίκη, Μάη Δήμητρα, Μακρογκίκα Αρζέτα-Φανουρία, Σιγάλα Μαρία, Τσιαδή-Δημητροπούλου Ελευθερία καθώς και της Α’ τάξης, Δαράκης Αργύριος, Δρυμούση Ναταλία, Μπακόλα Αγάθη, Ποντικάκου Μαρία-Ελπίδα, Παπαδημητρίου Νεφέλη, Παπαδοπούλου Δόμνα-Ιωάννα, Ρουμελιώτη Άνθια και Τσόγκα Στυλιανή-Άννα, εκπροσώπησαν την Ινδία και τη Σουηδία και, ως μέλη των Επιτροπών Αφοπλισμού και Διεθνούς Ασφάλειας, Ειδικής Πολιτικής Επιτροπής, Επιτροπής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, Επιτροπής για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη καθώς και του Προγράμματος των ΗΕ για το Περιβάλλον κ.α., πραγματεύθηκαν θέματα, όπως η άνοδος και η επιρροή των αυτόνομων ομάδων στην Ευρώπη, το γεωπολιτικό σχέδιο της Μεγάλης Ευρασίας, το ρόλο των γυναικών στην εξομάλυνση των ανθρωπιστικών κρίσεων, τη θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού νομικού πλαισίου για την προστασία των θυμάτων trafficking, την κατάσταση στη Σρι-Λάνκα, τη χρήση ψηφιακών επιχειρησιακών μοντέλων για την πράσινη οικονομία, και άλλα. Ο μαθητής της Β’ τάξης, Αναστάσιος Κάκιας, ήταν Αντιπρόεδρος και συμμετείχε στις εργασίες της Ειδικής Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων και Αποαποικιοποίησης.
Οι μαθητές μας αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από το συνέδριο, καθώς το επίπεδο της αγγλικής γλώσσας αλλά και γενικότερα των γνώσεων των συμμετεχόντων μαθητών ήταν πολύ υψηλό. Εκτός από τη συμμετοχή τους στις επιτροπές, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με παιδιά από άλλα σχολεία αντίστοιχων ενδιαφερόντων και να μοιραστούν στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης στις εκτός συνεδρίου δραστηριότητες. Κατά δήλωσή τους, οι μαθητές μας επωφελήθηκαν από την εμπειρία τους αυτή, η οποία τους έδωσε την ευκαιρία όχι μόνο να ερευνήσουν και να συζητήσουν θέματα παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά και να αναπτύξουν ικανότητες που προφανώς θα τους βοηθήσουν στη ζωή τους για την επίλυση προβλημάτων, τη λήψη αποφάσεων, την αντιμετώπιση κρίσεων και τη βελτίωση του γραπτού και προφορικού λόγου.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους οι μαθητές άντλησαν το υλικό τους από εκτενείς έρευνες στο διαδίκτυο, βιβλιοθήκες, καθώς και από τον ελληνικό και ξένο τύπο. Είχε προηγηθεί επίσκεψη των μαθητών στην Πρεσβεία της Ινδίας στην Αθήνα, όπου τους παρήχθη πολύτιμη βοήθεια και πληροφορίες από αξιωματούχους της Πρεσβείας.
Την ευθύνη του προγράμματος και της προετοιμασίας των μαθητών είχαν οι καθηγήτριες Αγγλικών του Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, κα Παππά Μαρία και κα Δαφνή Μαρία-Φωτεινή, οι οποίες και συνόδευσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες στην Πάτρα.