Η μαθήτρια Δανάη Βασίλογλου τής Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού ήταν μία από τους 24 μαθητές που επελέγησαν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο HSSIP (High School Students Internship Programme) στο CERN, από τις 12 έως 25 Σεπτεμβρίου 2021.
Ακολουθούν οι εντυπώσεις τής μαθήτριας από στο σεμινάριο:
«Η εμπειρία μου από το πρόγραμμα HSSIP στο CERN είναι σίγουρα κάτι που θα με συνοδεύει για το υπόλοιπο τής ζωής μου. Είχα την ευκαιρία να εργαστώ πάνω σε project που με ενδιέφερε πολύ, το οποίο αφορούσε τη χρήση λογισμικού για προσομοίωση θεραπειών καρκίνου με φωτόνια, δέσμες πρωτονίων ή ιόντων άνθρακα. Έτσι, ήρθα σε επαφή με υψηλού επιπέδου γνώσεις που διεύρυναν την κατανόησή μου τόσο στον τομέα τής Φυσικής όσο και τής Βιολογίας και συνειδητοποίησα τελικά την κλίση μου προς τους δύο αυτούς τομείς.
Επιπλέον, μέσω διαλέξεων από επιστήμονες εργαζόμενους στο CERN, αλλά και μέσω ξεναγήσεων στις εγκαταστάσεις του, γνώρισα τον τρόπο λειτουργίας του. Έτσι γι’ αυτό το χρονικό διάστημα των δύο εβδομάδων ένιωσα πως έγινα μέρος τού μέλλοντος που παίρνει μορφή με την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο στο CERN.
Επίσης εντυπωσιάστηκα από το μέγεθος τής ελληνικής κοινότητας που εργάζεται εκεί και ήταν τιμή μου που ήμουν κομμάτι της έστω και για δύο εβδομάδες.
Με εντυπωσίασαν ιδιαίτερα η ξενάγηση στο εργοστάσιο αντιύλης καθώς και στο πείραμα ALICE (A Large Ion Collider Experiment) και τα πειράματα που κάναμε στο S’Cool Lab. Όλα αυτά με έφεραν πιο κοντά στη Σωματιδιακή Φυσική με τον πιο ενδιαφέροντα και διαδραστικό τρόπο και με βοήθησαν να κατανοήσω σε βάθος πολύπλοκες έννοιές της. Περιττό να αναφέρω πως δεν μπορώ να βρω κατάλληλες λέξεις για να περιγράψω το συναίσθημα τού να αντικρίζω με τα ίδια μου τα μάτια τα ύψιστης τεχνολογίας πειράματα που συνεχώς εξερευνούν, ανακαλύπτουν και αποκρυπτογραφούν τον μικρόκοσμο και κατ’ επέκταση τον κόσμο γύρω μας.
Εκτός από τις εγκαταστάσεις του CERN, γνώρισα και την όμορφη πόλη τής Γενεύης, ενώ πολύ σημαντικό ήταν που ήρθα σε επαφή με τους Έλληνες επιστήμονες και εργαζόμενους στο CERN, αλλά και με μαθητές από όλη την Ελλάδα με τους οποίους με συνδέουν πολλά. Τα κοινά μας ενδιαφέροντα και ακόμα και οι διαφορές μας ήταν που μας ένωσαν ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να μάθουμε πολλά ο ένας απ’ τον άλλο και εν τέλει να δημιουργήσουμε ισχυρές φιλίες. Και αυτό ήταν άλλο ένα όμορφο στοιχείο τού προγράμματος, αυτή είναι η ομορφιά τής επιστημονικής έρευνας: να κυνηγάς το καινούργιο, το διαφορετικό, να ανακαλύπτεις και να γνωρίζεις το άγνωστο.
Είμαι ευγνώμων και νιώθω πολύ τυχερή που είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, που μου προέφερε γνώσεις και εμπειρίες που πουθενά αλλού δεν θα μπορούσα να αποκομίσω.
Γι’ αυτό και εύχομαι σε όποιον θελήσει να ακολουθήσει τον τομέα τής επιστημονικής έρευνας να καταφέρει κάποια στιγμή να βρεθεί σε έναν χώρο σαν το CERN: έναν χώρο δημιουργικότητας, σκέψης, προόδου και ανακαλύψεων!»
Για να δείτε το πρότζεκτ πάνω στο οποίο εργάστηκε η μαθήτρια πατήσετε εδώ:
https://indico.cern.ch/event/856125/page/18670-projects-supervisors
https://arsakeio.gr/gr/psychico/psychico-high-school-b/ta-nea-mas/events-activities/44511-epimorfosi-mathitrias-sto-cern-sti-geneyi#sigProId24f4baa3b5